Dikkat Palm Yağı İçerir!
Yazar Özden Kaçar • Diyetisyen • 24 Eylül 2019 • Yorumlar:
Uzun zamandır ekranların değişmez konusu haline gelen Palm Oil, maalesef ki gıda sektörünün de vazgeçilmezi… Üstelik yıllardır… Faydalı mıdır, zararlı mıdır? Kanserojen midir, değil midir? Yoksa ülkelerin ekonomisine vurulmuş balta mıdır? Bu yağ sadece kaşık kaşık yediğiniz fındık kremalarında değil, dışarda yemek yediğiniz restoranların, evinize aldığınız paketli gıdaların hemen hemen hepsinde bulunuyor.
Palm Yağının Bilinmeyenleri Nedir, Ne değildir?
-
Tüm margarinlerin ana maddesini oluşturuyor. Bazen hurma yağı şeklinde de belirtiliyor.
-
Vücudumuz için sağlıksız bir yağ çeşidi. Oksidasyona yani bozulmaya fazlasıyla yatkın.
-
Bozulmasına rağmen çoğu restoranda yaklaşık 6-7 kızartmaya kadar kullanılıyor. Çünkü siz kızartma yaptıkça yağın miktarı azalmıyor.
-
Trans yağ formuna dönüşen bu yağı tükettiğinizde başta kalp damar hastalıkları olmak üzere daha birçok hastalığa davetiye çıkarmış oluyorsunuz.
-
Palm yağını tek bir gıda firmasında değil, her yerde görmek mümkün.. Hatta mutfağınıza aldığınız kahveden tutun, çocuklarınıza yedirdiğiniz bisküvilere kadar…
-
Kendi mutfağınızda üzerine iki yumurta kırıp tüketmediğiniz palm yağı, maliyeti düşürdüğü ve verimli olduğu için gıda sektörünün vazgeçilmezi.
Kriterlerinizi geç kalmadan belirleyin!
-
Yağlar hayatımızı sağlıklı sürdürebilmemiz için tıpkı proteinler kadar gerekli. Dikkat edilmesi gereken nokta sağlıklı olan yağları tercih etmekte gizli. Doğru yöntemlerle üretildiğinden emin olduğunuz tereyağı, zeytinyağı, badem, ceviz, fındık, keten tohumu, avokado sağlıklı yağ çeşitlerindendir.
-
Mümkün olduğunca paketli ve işlenmiş gıdalardan kaçının. İçerisine koruyucu madde eklenmemiş, malzemelerinin kalitesinden emin olduğunuz gıdalar tercih edin.
-
Doğal kaynaklarla beslenmeye özen gösterin. Doğanın sunduğu gıdaların formunu değiştirmeden, işlenmemiş haliyle tüketin.
-
Çocuklarınıza yedireceğiniz keki, kurabiyeyi, pastayı evinizde kendiniz pişirin. Ev yapımı ürünlerin paketli gıdalara kıyasla daha sağlıklı olduğunu unutmayın. Tüm koşulları bir kenara bıraktığınızda (hastalık, zayıflama, ulaşılabilirlik vs) 2 dilim yediğiniz ev yapımı baklava, 1 paket diyet bisküviye kıyasla daha doğru bir tercih olacaktır.
-
Vücudunuza giren zararlı maddelerden arınmak için ‘’SU’’ için. Yemekten önce, sonra, yemek esnasında her zaman suyunuzu yanınızda bulundurun.
-
Bol bol hareket edin, yürüyüş ve egzersizlerle vücudunuza destek olun. Fırsatınız varsa tüm spor dallarını deneyin. Hareket etmediğiniz sürece, zaman geçtikçe hareketlerinizin sınırlı olacağını aklınızdan çıkarmayın.
-
Unutmayın, tek bir öğünde ızgara balık yiyerek sağlıklı olmadığınız gibi ayda yılda bir yediğiniz kızartma ile de sağlıksız olmazsınız. Sağlıklı beslenmek adına üzerinize düşeni yapın, gerisini bedeninize bırakın.