Dirsek Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Yazar Yasemin Soytürk • Fizik Tedavi Uzmanı • 16 Ekim 2019 • Yorumlar:
Dirsek ağrısı eklem ve çevresinde oluşan lokal patolojilere veya komşu bölgelerden dirsek bölgesine yansıyan ağrılı patolojilere bağlı olarak ortaya çıkar. Boyun, omuz ve el-el bileği hastalıkları dirsek çevresinde hissedilen ağrılara yol açabilir. Bu tip ağrılar genellikle kolda yaygın olarak hissedir. Boyun ağrıları özellikle sinir tutulumuna ait yaygın semptom ve fizik muayene bulguları verse de bazı durumlarda lokal ağrı tarzında da karşımıza çıkabilirler. Bu nedenle dirsek ağrılarında komşu eklemlerin, özellikle de boyun, omuz ve el-elbileği muayenesi son derece önemlidir.
Dirsek Artriti (Dirsekte Yangı)
Dirsek artritin de hastanın en sık şikâyeti ağrıdır. Ağrının ciddiyeti ve hareket kısıtlılığının derecesi bu hastalarda uygun tedaviyi belirlemede önemlidir. Tedaviyi etkileyen diğer faktör de yaş ve hastanın fonksiyonel durumudur. Dirsek artritinin pek çok nedeni vardır. Bunlardan başlıcaları, romatoid artrit(iltihaplı romatizma), osteoartrit(kireçlenme), travmaya bağlı artrit, gut ve septik artrit(mikrobik yangı).
Romatoid Artrit: Birçok eklemin yanı sıra dirseği de tutabilen, iltihaplı bir romatizmadır. Dirsek tutulumu genellikle hareket açıklığı boyunca ağrıyla karakterizedir. Kolda rotasyon kısıtlılığı hastalığın ilerlemesiyle görülür. Kemik yapılara ek olarak yumuşak dokularda da hasar oluştuğu için dirsek ekleminde instabilite olur.
Osteoartrit: Dirseğin primer osteoartriti nadir bir hastalıktır. Neredeyse sadece erkeklerde görülür. Ağırlık kaldırma ve ağır makineleri kullanma gibi kolun aşırı kullanımı ile kuvvetli bir ilişkisi vardır.
Travmaya bağlı artrit: Şiddetinde bağımsız olarak herhangi bir travmadan sonra görülebilir. Her iki cinste ve her yaşta rastlanılsa da genç erkelerde daha sıktır. Hastalar eklem hareket açıklığı boyunca ağrıdan yakınırlar. Instabilite sık gelişmez.
Gut artriti: Dirsek eklemi, gut hastalığı açısından sık tutulan ve tipik bir yerleşim yeri değildir. Akut artrit atağı genellikle erkelerde 40-60 yaş arasında, kadınlarda 60 yaşında sonra görülür. Gut hastalığı dirsek ekleminde bursit (eklem çevresinde bulunan içi sıvı dolu kesecik iltihaplanması) ile kendini gösterir.
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)
Tenisçi dirseği dirsekte sık rastlanan bir patolojidir. Tenisçi dirseğine en sık 45- 54 yaş grubunda rastlanılmıştır. Patolojinin oluşumunda yaş önemli bir faktördür ve 30 yaştan önce nadir görülür. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kollajen içerikteki değişiklikler, hücre sayısındaki azalmalar ve yağ dokusundaki artış incinmeye yatkınlığı artırır. Sigara içmek ve dirsek eklemini fazla kullanmak da riski artırır. Tekrarlayıcı ve zorlu aktiviteler tenisçi dirseği gelişimi için zemin hazırlar. Bu nedenle tenisçi dirseği, az aktif yaşlılardan ziyade, aktif orta yaşlılarda daha fazla görülür. Bazen iki taraflı tutulum görülür. Tenisçi dirseğinde ağrı dirsek eklemi çevresinde olsa da kolun yukarısına doğru ve aşağıya doğru yayılabilir. Kavrama gücü ağrıya bağlı azalır.
Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit)
Dirsek iç kısmında ağrı vardır. Ön kolun iç yüzüne doğru ağrı yayılır. Tenisçi dirseğine kıyasla daha nadir görülür.
Küçükler Ligi Dirseği
Küçükler ligi dirseği, dirsek iç kısmında aşırı yüklenmesi ile oluşan stres travmasıdır. İskeleti henüz immature dönemdeki atletlerde, büyüme plağındaki bir yıpranmadır. 9-12 yaşlarında basketbol oynayanlarda %20-40 sıklıkta görülür. Klinik olarak tanı koyulsa da röntgen tanı açısında yardımcı olur. Tedavisinde minimum 4-6 hafta fırlatma hareketi yasaklanmalıdır.
Olekranon Bursiti
Dirsek çevresindeki bursalarda yangı görülebilir. Dirsek çevresinde şişlik ve ağrıya yol açar. Olekranon bursit en sık rastlanan bursittir. Yüzeysel yerleşimi nedeniyle olecranon bursası friksiyon travmalarına açıktır. Yine bu nedenle oluşan sıvı birikimi kolayca görülür. Ağrı genel olarak lokalizedir. Pasif veya dirence karşı olan dirsek hareketleri ile provoke edilemez. Ağrı genellikle dirseğin üzerine yaslanmakla ve dar giysi kolu içinde dirseğin bükülme hareketi ile ortaya çıkar.