Diş ağrısı
Yazar Kaan Evren Kır • Ağız Ve Diş Sağlığı, Ağız Diş Ve Çene Cerrahı, Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist), Diş Hastalıkları Uzmanı, Ağız Ve Diş Sağlığı, Ağız Diş Ve Çene Cerrahı, Çocuk Diş Hekimi (Pedodontist), Ağız Ve Diş Sağlığı, Periodontolog, Periodontolog, Ağız Diş Ve Çene Cerrahı, Ortodontist, Protetik Diş Tedavisi Uzmanı, Ağız Diş Ve Çene Cerrahı, Ağız Ve Diş Sağlığı, Ağız Ve Diş Sağlığı • 27 Eylül 2016 • Yorumlar:
Diş ağrısı sanıldığı gibi sadece çürükten kaynaklanmayıp çürük dışı diğer sebeplerle de karşımıza çıkabilmektedir.
-En çok bilinen diş ağrısı oluşma sebebi çürüğün dişin sinir diye tabir edilen(pulpa) bölgesine çürüğün ulaşması ve çürükteki bakteriyle enfekte olması durumunda karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda çeşitli muayene teknikleriyle dişe kanal tedavisi-çekim yapılmasıyla bu problem giderilebilir.
-Diğer bir diş ağrısı sebebi ise perikoronitis diye tabir edilen ve çoğunlukla alt çene 20 yaş dişlerinde görülen dişin belli bir kısmının çıkıp o bölgedeki diş etinin çıkamayan kısım üzerinde kapşon yapması olayıdır. Gerekli muayene ile dişin cerrahi çekimine veya kapşon kısmının kaldırılmasıyla problem giderilebilmektedir.
-Diğer bir diş ağrısı sebebi ise kemik desteğini kaybetmiş ve/veya komşu dişin kaybıyla boşluk olan bölgeye yatmış dişlerde oluşan kemiğin(destek dokunun) kaybıyla seyreden dişte sallanma ve/veya ısırmada ağrı ile oluşan diş ağrısıdır.Bu durumda yapılan muayenelerle varsa mevcut boşluğun implant(kemik içi implant) uygulaması, kök yüzey temizliği, porselen köprü protez uygulaması ile tedavi edilmesiyle çözülebilmektedir.
-Özellikle aralık bırakılmış dolgular veya aralıklı dişlerde çoğunluka lifli gıda tüketmeyle açığa çıkan ve ısırmayla artan 'besin sıkışması ağrısı'dır.Bölgedeki gerekli düzenlemeler,varsa restorasyonların düzeltilmesi veya restorasyon yapılmasıyla problemler giderilecektir.
-Son olarak da çoğunlukla üst azı dişlerde oluşan sinüzit diye tabir edilen maksiller sinüs iltihabına bağlı olarak kök kısımları sinüste bulunan dişlerde (sinüzyen ) sinüse bağlı yaygın ağrıdır.Yapılan muayene ile gerekli KBB uzmanına yönlendirmeyle bu problem çözülebilmektedir.
-Son olarak özellikle belli bölgedeki diş ağrıları yansıma yaparak üstte olmasına rağmen alt çenede veya alt çenede olmasına rağmen üst çenede de ağrı hissettirebilmektedir.