Diş Beyazlatma/Ağartma İşlemi
Yazar Tolga Gülçiçek • Ağız Ve Diş Sağlığı • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:
Güzel bir gülümseme için sağlıklı ve beyaz dişler gerekir. Bu hem sağlığımızı koruduğumuzu gösterir hem de özgüvenimizin en büyük destekçilerinden biri olarak hep yanımızdadır. Peki güzel bir gülümseye sahip olmak için ne yapmalıyız?
Her insanın diş renginin tonu zaten aynı değildir. Ancak dişlerin oluşumları sırasında meydana gelen yapısal bozukluklar, küçük yaşlardayken ve hatta anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, yediğimiz ve içtiğimiz şeyler ve özellikle içtiğimiz sudaki flor oranı dişlerimizdeki renk üzerinde oldukça etkilidir. Bunların yanında yaşın getirdiği olumsuzluklar ve diş üzerinde yapılmış tüm işlemler de diş beyazlığının tonunu önemli ölçüde etkilemektedir. Bu etkenlerin tamamı dişlerimizin üzerindeki mine tabakasının zamanla renk değiştirmesine neden olur. Tam bu noktada devreye diş beyazlatma/diş ağartma/diş parlatma olarak adlandırılan ve bleaching olarak da bilinen yöntem devreye girer.
Diş beyazlatma işleminin, sonrasındaki birkaç gün gözlemlenebilecek olan diş hassasiyeti dışında herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Hasta günlük hayatına olağan şekilde devam edebilmektedir. Eskisinden daha temiz ve beyaz dişlere sahip olmanın etkisiyle gülüşü özgürleşen hastanın özgüveni yükselir, bu da mutluluğu beraberinde getirmektedir.
Diş beyazlatma tedavisinin etkileri zaman içinde daha net şekilde gözlemlenebilmektedir. Öncesi ve sonrası arasındaki ton farkının ayırdına varılması ile işlemin başarısı rahatlıkla ortaya konmuş olur.
Uygulanan işlemin etkisinin süresi ise hastanın yeme-içme, hijyen alışkanlıkları ile yakından ilişkilidir. Sigara, çay, kahve gibi tüketimleri fazla olan hastalarda işlem etkisinin çok daha çabuk ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. Bu tüketimleri dengeli olan ve ağız bakım rutinlerini zamanlı gerçekleştiren hastalarda işlemin etkisi 1-2 yıl arası sürmektedir.