Diş Beyazlatma İşlemi

Yazar Özgür Yıldırım • 26 Şubat 2024 • Yorumlar:

Diş beyazlatma işlemi restoratif diş tedavileri arasında yer alan ve diş hekimi tarafından uygulanması gereken bir çalışmadır. Bu yöntem sayesinde dişlerde birkaç tona kadar beyaz etkisi yakalanabilmektedir. Birçok sebep diş beyazlatma ihtiyacını ortaya çıkarabilir. Estetik kaygılar sebebi ile tercih edilen bu uygulama sırasında dişlerde oluşan renk değişimleri giderilebilmektedir.

Dişlerin bütünlüğü bu çalışma sırasında zarar görmez. Diş tonunu birkaç tona kadar açmaya yarayan diş beyazlatma işlemi sırasında kimyasal ajanlar kullanılır. Bu ajanlar hekim kontrolünde kullanıldığında dişin yapısına zarar vermez. Dişlerde oluşan renklenmeler çeşitli sebeplerle meydana gelir. Dış etkenlerin yanı sıra bazı durumlarda genetik sebepler de diş rengi üzerinde etkili olabilmektedir.

Dişlerin dış yüzeyinde ya da iç bölgede sararma etkileri ile karşılaşıldığında diş beyazlatma bir ihtiyaç olabilir. Bu çalışma yapılmadan önce varsa diş taşlarının temizlenmesi, kırık, çürük ve doku kayıplarının giderilmesi gerekir. Birçok insan için sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmanın önemi büyüktür. Estetik algıda sağlıklı dişlerin beyaz renkte olması gerektiği inancı bulunur.

Diş beyazlatma doğru ve etkili bir yöntemle yapıldığında sağlıklı ve estetik gülüşler elde edilebilmesi de olanaklı hale gelir. Diş beyazlatma kişi sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecekse bu durumda diş hekimi tarafından yapılması da önerilmez.

Diş beyazlatma işlemleri sırasında diş hekiminden görüş alınması uygun bir yaklaşım olur. Bu sayede yapılacak işlemin yan etkilerinden korunmak mümkündür. Evde kişinin bilinçsizce yapacağı diş beyazlatma işlemi istenmeyen yan etkilere ve dişlerde hasara yol açabileceğinden uygun olan diş hekiminden destek almaktır.

Dişlerde Görülen Renk Değişikliği Sebepleri

Dişlerde renk değişikliği birçok nedenle oluşabilir. Bu etmenlerin mümkünse ortadan kaldırılması, gerekli önlemlerin alınması ve restoratif diş beyazlatma uygulamasının yapılması ile uzun süreli beyazlık etkisi korunabilir.

Bunun için diş hekiminden öneri alınması ve çalışmanın diş hekimi kontrolünde yapılması en sağlıklı olan yöntemdir. Dişlerin korunması bu sayede mümkün olur. Birçok sebep dişlerdeki renk değişikliği üzerinde etkilidir. Diş beyazlatma sayesinde dişlerdeki renk değişikliği birkaç tona kadar giderilebilir.

  • Renklendirici içerikli gıdaların sık tüketimi,

  • Çay tüketiminin fazla olması,

  • Kahve tüketiminin fazlalığı,

  • Sigara kullanımı,

  • İlaç kullanımı,

  • Genetik faktörler,

  • Yaşlanmaya bağlı etkiler,

  • Hastalıklar,

  • Dişlerdeki yaralanmalar,

  • Dişlerdeki gelişim bozuklukları.

Diş Beyazlatma Öncesinde Neler Yapılır?

Diş beyazlatma işlemin geçilmeden önce yapılması gerekenler arasında varsa dişlerdeki problemlerin giderilmesi yer alır. Dişlerde çürük, kırık ya da aşınma varsa bunlar giderilmelidir. Çürüklerin tedavisi sırasında problemin boyutuna bağlı olarak dolgu ya da kanal tedavisi seçilebilir.

Diş hekiminin uygun göreceği tedavi uygulandıktan sonra da dişlerin beyazlatılmasında bir sakınca olmaz. Bu işlemin önemli bir özelliği de dişlerin bütünlüğüne zarar vermemesidir. Diş yüzeyindeki lekelerin ve diş taşlarının temizlenmesi de beyazlatma öncesinde tamamlanmış olmalıdır. Kırıklar, doku kayıpları giderilmeli ve beyazlatma işlemine bundan sonra geçilmelidir.

Diş taşları zamanla oluşan ve temizlenmesi gereken oluşumlardır. Yemek artıkları dişlerde birikir. Bunların dişlerden uzaklaştırılması ağız ve diş sağlığının korunması sürecinde önemlidir. Diş taşları oluştuktan sonra temizlenebileceği gibi, oluşmadan önce doğru bakım sayesinde engellenebilir.

Doğru bir diş fırçası ve diş macunu kullanıldığında ve uygun fırçalama yöntemleri tercih edildiğinde diş taşları oluşmadan engellenebilir. Diş fırçalaması ile arzu edilen kalite yakalanmalıdır.

Diş fırçalaması sırasında dişler zarar görmemeli ağızdaki plakların tümünün ortadan kaldırılması hedeflenmelidir. Yeterli zaman ayrıldığında ve doğru yöntemler kullanıldığında plaklar dişlerden uzaklaştırılabilir. Diş plağı yeterli, oranda temizlendiğinde karşılaşılabilecek problemler de önlenebilir.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma işlemleri yapılacağı zaman hastanın diş hekimi ile bu çalışmaya karar vermesi uygun olur. Diş hekiminin vereceği öneriler, hastanın estetik kaygıları ve beklentileri tedavi sürecinde dikkate alınacaklar arasındadır. Her bireyin diş yapısı birbirinden farklıdır. Dişlerde görülen problemlerin de farklı türde olduğu görüldüğünden diş beyazlatma öncesi varsa dişlerle ilgili sıkıntıların da tedavi edilmesi zorunludur.

Diş beyazlatma işlemi hekim kontrolünde ve profesyonel teknikler kullanılarak yapılabileceği gibi evde hasta tarafından da uygulanabilir. Hekim tarafından uygulanan tedavi ofis tipi olurken hastanın evde hekim önerisi ile uygulayacağı tedavi ev tipi olarak adlandırılır.

Tedavi türü seçilirken dişlerdeki renk değişikliğinin şiddeti de dikkate alınır. Hastanın yaşı, probleme yol açan altta yatan nedenlerin doğru anlaşılması, kullanılan ilaçlar, daha önce dişlere uygulanmış olan tedaviler de bu süreçte dikkate alınır. Bazı hastalarda beyazlatma işlemi uzun sürede sonuç verebilir. Tedavinin planlanması da hekim tarafından yapılır.

Diş hekimi tarafından yapılan tedavi sırasında bazı zararsız kimyasal ajanlar kullanılarak birkaç seansta dişler beyazlatılır. Evde uygulanan yöntemde de diş hekimi tarafından hazırlatılan ve dişlere uygun hazırlanan aparatlar belirli sürede dişlere takılır. Bu tedavi süreci 7- 15 gün kadar devam edebilir. Gereklilik halinde iki tedavi beraber de uygulanabilir.

Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Olur Mu?

Diş beyazlatma hekim kontrolünde yapılması gereken bir uygulamadır. Bu süreçte hastanın hekim kontrolünde izlenmesi nedeni ile oluşabilecek yan etkiler en aza indirilir. Bazı durumlarda hastalarda görülebilecek etkiler arasında diş hassasiyeti olabilir. İlk seansta ya da ikinci seansta karşılaşılabilen diş hassasiyeti ilerleyen süreçte etkisini kaybeder. Diş hassasiyeti oluşan hallerde sıcak ve soğu yiyeceklerin tüketimi sırasında dişlerde hassasiyet hissedilir.

Buna ilaveten diş etlerine temas eden beyazlatma ürünleri de diş etlerinde hassasiyet oluşumuna yol açabilmektedir. Bunun da zaman içerisinde geçtiği gözlemlenir. Diğer dişlerde uygulanmış olan tedavilere bağlı olarak beyazlatma neticesinde dişlerin tonlarında uyumsuzluk söz konusu olması durumunda diş hekimi kontrolünde bu soruna çözüm üretilebilir.

Bunun için tedavinin süreçleri kontrol altında tutulur. Diş beyazlatma işleminin ardından elde edilecek görüntünün korunması da önemlidir. Bu korumanın sağlanabilmesi için bazı uygulamaların alışkanlık haline getirilmesi ve düzenli olarak yapılması gerekir.

Yaşam tarzı alışkanlıklarının düzeltilmesi, doğru beslenme alışkanlıkları edinmek, ağız ve diş sağlığı bakımlarını ihmal etmemek, temizlik ve hijyen koşullarına uymak, düzenli olarak diş fırçalaması yapmak sayesinde beyazlatılmış dişlerin uzun süre rengini muhafaza etmesi sağlanabilir. Çay ve kahve tüketimi çok sık olan bireylerin bunu sınırlandırması, sigara tüketiminin azaltılması, gıda boyası malzemelerinin kullanıldığı ürünlerin dikkatli tüketilmesi de bu aşamada dikkate alınmalıdır.

Diş Beyazlatma Uygulaması Ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Diş beyazlatma işlemi doktor kontrolünde yapıldığı takdirde zararı olmayan restoratif bir uygulamadır. Bu işlem öncesinde hastanın kontrollerinin yapılması gerekir. Diş hekimi ve hastanın birlikte karar vereceği bu süreçte diş hekiminin önerilerinin dikkate alınması oldukça önemlidir.

Dişlerin iç ve dış yapılarında ortaya çıkan sararmanın giderilmesi için tercih edilen beyazlatma işlemi öncesinde dişler üzerindeki problemlerin giderilmesi gerekir. Varsa dişlerdeki lekeler, kırık ve çürükler giderilmelidir. Çürüklerin tedavisi yapıldıktan sonra beyazlatma işlemine geçilmesi daha doğru bir yaklaşımdır.

Dişin bir ton kadar açılması istendiği takdirde ev tipi beyazlatma daha uygun bir yöntem olabilmektedir. Bu uygulama sırasında hastanın dişleri ile uyumlu aparatların içine gerekli ajanlar sürülerek belirli bir süre hastanın bunları evde kullanması istenir. Bu yöntemden bir tona kadar açılma istendiğinde etkili sonuçlar alınabilmektedir. Diş beyazlatma işlemi sırasında dişlerde az da olsa hassasiyet oluşabilir.

Bu hassasiyet hekim kontrolünde yapılan diş beyazlatma işlemleri sırasında kısa sürede giderilebilir. Kişinin kendi başına beyazlatma işlemi yapması sakıncalı olabileceğinden bu işlemler sırasında diş hekimine gidilmesi uygun bir yaklaşımdır. Diş hassasiyeti kısa sürede geçebilen bir yan etki olurken sıcak ve soğuk yiyecek-içecekler karşısında dişlerde oluşan sızılar diş hassasiyeti olarak adlandırılmaktadır.

Diş hekimi kontrolünde yapılacak bir beyazlatmanın dişlere herhangi bir zararı olmayacağından güvenle tercih edilebilir. Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra da çay, kahve veya kola gibi içeceklerden bir süre uzak durulması gerekir. Sigara içenlerin de bu konuya hassasiyet göstermesi etkili ve verimli bir beyazlatma işlemi için gereklidir.

Diş beyazlatma işlemi 18 yaşından büyük yetişkin bireylerde doktor kontrolünde güvenle yapılabilen bir işlemdir. Bazı durumlarda hekim uygun bulmadığı takdirde diş beyazlatma işlemi tercih edilmez. Bunda etkili olan unsurlar ise hastanın genel durumunda görülen etkenler olabilir.

Diş beyazlatma işlemi hamileler için de uygun görülmez. Doğal yollarla ya da alternatif yöntemler kullanılarak yapılacak beyazlatma işlemleri bilinçsiz bir yaklaşımla yapıldığı takdirde dişlerde onarılmayacak hasarlar oluşabilir. Oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesi açısından bu durum önemlidir.

Diş hekimi kontrolünde yapılacak diş beyazlatma işlemleri öncesinde de varsa hastanın diğer diş problemleri çözümleneceğinden uzun süreli ve kalıcı bir etki yakalanabilir. Ayrıca hastanın ağız sağlığının korunması da bu sayede mümkün olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)