Diş Beyazlatma
Yazar Ezgi Özkan Özben • Ağız Ve Diş Sağlığı • 9 Ağustos 2018 • Yorumlar:
Beyazlatma işlemi doğru teşhis ve teknik uygulandığı takdirde günümüzde, dişlerin rengini ağartmak için kullanılan en etkili ve zararsız tedavidir. İki temel method kullanılır.
1- Canlı dişler için beyazlatma (vital bleaching) :
a) Ofis tipi beyazlatma :
Diş hekiminin muayene hanesinde özel bir ışık kaynağı kullanılarak yapılan beyazlatma tekniğidir. Ortalama 60 dakika ya da 90 dakika kadar süren bir işlemdir. Bu teknik de kullanılan jelin tipi ve konsantrasyonu tedavinin sonucunu ve başarısını etkiler. Tedavi sonrası dişlerde hafif bir hassasiyet oluşabilir. Bu durum yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kaybolur. Bazı durumlarda tedavi sonrası diş hekiminin önerileri doğrultusunda hassasiyet giderici jeller kullanılabilmektedir.
- b) Ev tipi beyazlatma (home bleaching) :
Bu teknik için önce hastanın ağız içi modelleri çıkartılır. diş teknisyenleri aracılığı ile hastaya özel transparan plaklar hazırlanır. Diş hekimi tarafından verilen jeller, küçük miktarlarda plaklar içerisine konularak ağız içine uygulanır. Her gün 2 – 8 saat arası jelin dişler ile teması sağlanır. 5 ila 7 gün içerisinde dişlerin renginde açılma gözlemlenir. diş hekiminin önerileri doğrultusunda kullanılan jelin konsantrasyonu göz önünde tutularak tedavi süresi uzatılabilmektedir. Beyazlatma yapılan süre zarfı boyunca ve özellikle tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde hastanın renklenmeye sebep olabilecek ürünlerden ( sigara, kahve, çay, kırmızı şarap vb. ) kaçınması tedavinin başarısını etkilemektedir.
2- Canlılığını kaybetmiş dişleri beyazlatma (devital bleaching) :
Önceden kanal tedavisi görmüş veya travma sonrası (düşme, çarpma vb.) canlılığını kaybetmiş, bu nedenle de renk değişikliğine uğramış dişlere yönelik yapılan tedavi tekniğidir. Uygulanacak dişe küçük bir kavite açılarak veya eski dolgusu sökülerek, özel bir jel yerleştirilip, geçici dolgu ile kapatılır. 2 – 3 günlük periyotlarla hasta takip edilir. Gerekiyorsa uygulanan jel yenilenir. İstenilen renge ulaşıldığında geçici dolgu çıkarılarak, hastanın kalıcı dolgusu ile tedavi tamamlanır.