Diş Beyazlatma
Yazar Abdulkadir Narin • Ağız Ve Diş Sağlığı • 15 Ekim 2019 • Yorumlar:
Sağlıklı ve güzel görünen dişler, güzel bir yüz ve gülüşün vazgeçilmezidir. Dişlerin beyaz olması aynı zamanda güzel bir gülüşün ilk ifadesidir. Dişlerin beyazlatılması için en sık kullanılan yöntem bleaching işlemidir. Bu işlemde dişlerin üstündeki yüzeysel lekeler mekanik olarak temizlendikten sonra, ortaya çıkan dişin tabii renginin açılması hedeflenir.
Diş beyazlatma işlemi hidrojen peroksit bazlı kimyasal ajanlarla gerçekleştirilmektedir. Hidrojen peroksit yapılan mekanik temizlikten sonra dişin derinlemesine nüfuz ederek renklendiricilerin mineden sökülüp atılmasını sağlar.
Beyazlatma işleminden önce ağızda bulunan çürüklerin temizlenip dolgularının yapılması önerilir. Aksi halde mevcut çürük dişlerde hassasiyetler gelişebilir.Bunun dışında ağızda bulunan eski dolgular ya da porselen kaplamaların rengi bu işlemle değiştirilemediği için tekrarlanmaları gerekebilir.
Diş beyazlatma işleminde kimyasal olarak hidrojen peroksit kullanılmakla beraber kullanım şekilleri temelde 2’ye ayrılır:
Ev tipi beyazlatma:
%5-8 arası hidrojen peroksit içerirler. Kullanımı 2 ila 3 hafta arası sürmektedir. S
Ofis tipi beyazlatma:
%35-45 arası hidrojen peroksit içerirler. Kullanımı kesinlikle profesyoneller tarafından olmalıdır. 2 tip uygulaması vardır:
A.) Diş yüzeyini beyazlatma uygulaması
B.) Kanal tedavisi görmüş zamanla koyulaşmış dişlerin renginin açılmasında
Bu tip dişlerin arkasından dolgular kaldırılarak dişin içine etken ilaç konulur ve de 24-48 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda, istenen renge ulaşılınca, tekrar dolgu yapılarak işlem sonlandırılır. Eğer ön dişinizde eskiden yapılmış bir kanal tedavisi varsa bu şekilde diğer dişlerinizle aynı renge getirilebilir.
Diş beyazlatmanın (Bleaching) dişlere zararı varmı?
Beyazlatma işleminin dişlerde kalıcı bir zararı yoktur fakat sıklıkla ilk 12 saat dişlerde hassasiyetlere neden olmaktadır. Bu hassasiyetler mine yüzeyinde gerçekleşmiş tepkimelerden kaynaklanmaktadır. Diş eti çekilmesi neticesinde kök yüzeyleri açığa çıkmış bireylerde kök yüzeyine etken maddenin değmesinden kaçınılmalıdır.
Diş beyazlatma kalıcı mıdır?
Diş beyazlatma işlemi kalıcı sonuçlar vermekle beraber kötü ağız hijyenine, diyete ya da tütün mamullerinin kullanımına bağlı olarak geri dönebilmektedir.