Diş Beyazlatma

Yazar Büşra ArslanDiş Hekimi • 29 Kasım 2019 • Yorumlar:

Beyaz dişler sağlığın, güzelliğin ve canlılığın bir sembolüdür. Diş estetiği iyi olan bireyler, iletişim kurma konusunda daha özgüvenli ve sosyal yaşamlarında daha rahat bir şekilde aktif olurlar. Fakat dişlerinde renklenme olan kişilerin özgüvenleri azalır ve kişi karşısındakiyle konuşurken dişlerinin kötü göründüğü düşüncesiyle rahat bir iletişim kurmakta güçlük çeker. Bu sebeple diş beyazlatma tedavisine olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır.

Günümüzde birçok yöntem ile dişleriniz daha beyaz olabilir. Dişlerinizin yüzeyine kimyasal bir madde sürerek beyazlaşması sağlanıyor ise, bunun adına ‘ Diş Beyazlatma veya Beaching ‘ diyoruz.

Diş renklenmelerinin en önemli sebebi alışkanlıklarımızdır. Yediklerimiz ve içtiklerimiz diş dokusunun içinde biriktikçe diş rengimiz değişir. Dişlerimizi iyi fırçalamamaya bağlı renklenmeler olabildiği gibi bazı gıdaların boyutları çok küçük olduğu için diş içine giren bu artıkların diş macunu ve diş fırçalama ile çıkarmak mümkün olmamaktadır. Ülkemizde çok tüketilen çay, kahve, nikotin, alkollü içecekler ve bazı bitki çayları örnek olarak gösterilebilir. Bunların haricinde diş renklenmelerinin birçok sebebi vardır; flor alımı, antibiyotik kullanımı, bazı hastalılar, ağız gargaraları, dolgu maddeleri, diş minesinin zarar gördüğü durumlar vs.

Diş içine giren artıkların çoğu organik dediğimiz bileşiklerdir. Dünyada en yaygın olarak kullanılan ve kimyasal adı hidrojen peroksit olan solüsyon bu artıklara değdiğine parçalayarak dişin içinden oksijen ile dışarı çıkartır. Fakat her hidrojen peroksit bunu başaramaz, belirli yoğunluklarda, belirli zamanda uygulanmalıdır ve taze hazırlanmış olmalıdır.

Beyazlatma ajanları doğru ve uygun biçimde uygulandıklarında, ne diş mine yüzeyine ne de restoratif materyallere olumsuz bir etkisi yoktur. Bütün hastalarda görülmemekle birlikte tek yan etkisi uygulama sırası ve sonrasında oluşan diş hassasiyetidir. Bu durum en fazla 1-2 gün içerisinde geçer.

Diş hekimi kontrolünde yapıldığı sürece diş beyazlatma dişlere zarar veren bir uygulama değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)