Diş Beyazlatma
Yazar Özge Özdal Zincir • Diş Hekimi • 3 Mayıs 2021 • Yorumlar:
Diş Beyazlatma Nedir?
Dişler zamanla tüketilen renkli yiyecekler, sigara, çay ve kahve alışkanlıkları veya kalıtsal nedenlerden dolayı koyu bir renge sahip olabiliyor. Diş beyazlatma işlemi de bu koyu rengin belirli yöntemlerle daha açık tonlara çevrilmesi işlemidir. Yapılan işlem sonunda diş renkleri farklı tonlarda açılmakta ve bu maksimum renk tonu 6 veya 7 ton olabilmektedir. Diş Beyazlatma Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Diş beyazlatma işlemi uygulanmadan önce genel bir muayene yapılmaktadır. Çünkü diş yüzeyinde çürük, çatlak veya kırık varsa beyazlatma işlemi ancak bunlar onarıldıktan sonra yapılmaktadır. Diş beyazlatma işlemi sırasında kullanılan maddeler bu çürük, kırık veya çatlak yüzeylerden içeri girerek hassasiyet veya istenmeyen ağrılara neden olabilmektedir. Diş beyazlatma işleminden önce gerekli ise diş taşı ve plak temizliği yapılır ve diş etleri 1 hafta kadar dinlendirilir. Daha sonra ise diş beyazlatma uygulamasına geçilir. Beyazlatma işlemi sadece doğal dişlere uygulanmakta olup protez dişler üzerinde yapılamaz. Dişetleri bir bariyer yardımı ile koruma altına alınarak dişler üzerine beyazlatma ajanı sürülür. LED ışıklı özel beyazlatma cihazları kullanılarak diş renginin açılma durumuna göre belirli bir süre beklenir ve dişler yıkanır. Böylece beyazlatma işlemi tamamlanmış olur. Dişlerin rengine göre gerekli görülürse birkaç seans beyazlatma işlemi tekrarlanır ya da ev tipi beyazlatma işlemi uygulanarak ilave beyazlatma işlemi yapılır. Ev tipi beyazlatma işleminde, hastanın dişlerinin ölçüsüne göre şeffaf bir plak hazırlanır. Plak içerisinde ev tipi beyazlatma ajanı hekimin yönlendirdiği şekilde uygulanarak dişlerin idame beyazlatma işlemi tamamlanır.
Dişlerde neden farklı renklenmeler oluşur?
Dişin mine tabakasının, yanlış diş fırçalama alışkanlıkları ve yaşlanmanın da etkisi ile çeşitli deformasyonlar göstererek rengi koyulaşabilmektedir. Asitli içeceklerin tüketimi, kahve ve çay kullanım sıklığı, sigara alışkanlığı, boyalı gıdaların tüketimi ve çeşitli ilaçların uzun süreli kullanımı da diş renginin koyulaşmasında oldukça fazla rol oynamaktadır.
Diş beyazlatma işlemi kimlere yapılabilir?
Diş beyazlatma işlemi için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor ancak 18 yaşından küçük hastalarda dişin sinir tabakası normalden daha geniş bir yapıya sahip olduğundan dolayı hassasiyet durumu ortaya çıkmaktadır. Onun dışında ön bölgede protez dişleri, dişlerde derin dolgular veya derin mine çatlakları bulunan hastalarda uygulama yapılması önerilmemektedir.