Diş Beyazlatma

Yazar Fethi BayarAğız Ve Diş Sağlığı • 24 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Diş Beyazlatma

Dişler zaman içerisinde yiyecekler, içecekler (kahve, şarap ve çay) ve sigara tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybeder. Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında kolay, güvenilir, ekonomik ve dişler aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir.

Dişlerde lekenme ve renk değişimi

Diş rengi, göz rengi ve saç rengi gibi kişiye özgüdür. Dişin içerdiği elementlerin birbirine göre oranı dişin rengini belirler. Mine yüzeyi gözle görülemeyen küçük delikli bir yapıya sahiptir. Dişin doğal rengi zaman içerisinde dış etkenlerden etkilenerek değişebilir.

Zaman içinde oluşan sarı ve hafifçe kahverengi renkleşmeler en iyi sonucu verirler. Koyu kahve, mavi-gri renkleşmeler ise dişin en derin yapılarına yerleşmiş zor beyazlatılan renkleşmelerdir. Bu tür lekelenmeler genellikle dişin gelişimi esnasında bazı antibiyotiklerin kullanımı sonucu oluşur ve istenilen sonucun elde edilmesi için diş beyazlatma seans sayısının artırılması gerekmektedir.

Diş Beyazlatma nasıl uygulanır?

Seçilebilecek iki tip tedavi yöntemi vardır. Bunlardan ilki dişhekiminizin muayenehanesinde daha hızlı sonuç alınan yöntemdir (Office bleaching), diğeri de eviniz de kendinizin uygulayacağı yöntemdir (Home bleaching).

Home bleaching nasıl yapılır?

Evde yapılan beyazlatma yöntemi de diş hekiminin denetiminde yapılır. İlk randevuda diş hekimi hastanın dişlerinden ölçü alır ve bu ölçüyle dişlerin üzerine geçecek şeffaf bir plak hazırlar. Evde beyazlatma yapılan kişi tarafından kullanılan bu plak, hastanın dişlere beyazlatma maddesinin uygulamasını ve dişetlerinin korunmasını sağlar.

Office bleaching nasıl yapılır?

Beyazlatma işlemi tek seansta yapılır, ancak gerekli ise seans tekrarlanabilir. Bu amaçla dişetleri izole edilerek dişler üzerine beyazlatma özelliğine sahip bir jel uygulanır. Jeli aktive etmek için lazer ya da halojen, LED gibi özel ışık kaynakları uygulanabilir. Beyazlatmada verdikleri ısı ile jeli aktive eden diyot lazer cihazları kullanılabilir. Daha da güvenilir olarak, yüzeysel emilim sağladığı için sertdoku lazer cihazları da dişe hiç ısı vermeden çok kısa sürede ve güvenli bir beyazlatma sağlarlar.


Muayenehanede yapılan beyazlatma işlemini dişe zarar vermeden daha hızlı bir şekilde yapmak mümkündür. Lazer cihazları ile yaklaşık 30 dakikada hassasiyet oluşturmadan beyazlatma sağlanabilir. Bu lazer dalga boyu çalışılan dokularda sadece 100 mikrometre emilim sağlar ve suda emilir. Bu sebeple beyazlatma jelinin en üst tabakasında emilerek derin tabakaya gitmeden jelin hemen aktif olmasını sağlar. Bu da işlemin hızlanmasını ve aynı zamanda dişte ısı oluşmamasını sağlar. Böylece işlem sonrası hassasiyet de alternatif yöntemlere göre en aza indirgenir.


Muayenehanede yapılan beyazlatma işlemi ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürer. Beyazlatmadan birkaç gün sonra dişlerin rengi son halini alır. Muayenehanede alınan ölçü ile oluşturulan plaklara yerleştirilen jeller ile yapılan ev tipi beyazlatma işlemi ise jele göre 1-2 hafta içerisinde sonuç vermektedir.


Sert doku lazerleri ile yapılan beyazlatma işleminde jel dentine gelmediği ve minede mikroçatlaklar olmadığı sürece ağrı oluşmaz. Diğer yöntemlerde çok az bir hassasiyet duyulabilir ve genellikle bu durum 24 saat içerisinde geçer. Bunu gidermek için beyazlatma işlemi sonuna diş hekiminiz fluorid uygulaması yapabilir.


Diş beyazlatmanın etkisi genellikle 1-2 sene arasında değişir. Eğer yoğun sigara içmiyorsanız, dişleri renklendirecek gıdaları fazla tüketmiyorsanız bu süre daha da uzar. Ayrıca klinikte yapılan beyazlatma işlemi evde yapılan beyazlatma işlemi ile 3-6 ayda bir desteklenirse süre uzatılabilir.


Beyazlatma ajanları dişin en üst tabakası olan minede etkili ve mineye zarar vermeyen materyallerdir. Eğer dişte herhangi bir nedenle minenin altındaki dentin adı verilen doku açığa çıkmışsa, bu bölge ya dolgu ile kapatılmalı ya da hekim tarafından izole edilmelidir. Asla dentin dokusuna beyazlatma ajanı uygulanmamalıdır. Aşınan mine dokusunu, ortaya çıkan dentin dokusunu hastanın fark etmesi her zaman mümkün olmaz. Eğer hasta, hekime danışmadan marketlerdeki beyazlatma ürünlerini kullanırsa ve dentin açıktaysa geçmek bilmeyen diş hassasiyetleri ile karşı karsıya kalabilir. Bu nedenle beyazlatma ajanları mutlaka diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır.


Beyaz dişler arasında diğer dişlere göre daha koyu bir renkte diş varsa bu diş canlılığını yitirmiş ve ya kanal tedavisi yapılmış bir diştir. Bu dişe yapılacak beyazlatma (devital bleaching) işlemi ile dişin rengi açılabilir. Hekim tarafından diş içerisine beyazlatıcı madde yerleştirilir ve 1-2 gün aralıklarla dişin içerisindeki beyazlatıcı madde istenen sonuç alınana kadar diş hekimi tarafından değiştirilir. Sonuç genellikle mükemmeldir ve ortalama 1 hafta sürer. Bu tür beyazlatmada genelde tekrar rengin eski rengine dönmesi uzun zaman alır.


Beyazlatma sonrası çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu gibi dişi renklendirebilecek gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Genel ağız bakımına dikkat edilmesi de renkleşmelerin tekrarlamasını önleyecektir.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)