Diş Çıkaran Bebeği Nasıl Rahatlatabiliriz?

Yazar Miraç Ergen • 7 Haziran 2024 • Yorumlar:

İlk diş çıkarma genellikle 4-7. aylar civarında olur. Alt iki ön diş (merkezi kesici dişler) genellikle önce çıkar, ardından üst ön dişler gelir. Daha sonra ilk azı dişleri, ardından köpek dişleri gelir.

Diş çıkarma zamanlamasında büyük değişkenlik vardır. Bebeğiniz bu yaş döneminden daha geç bir döneme kadar hiç diş çıkarmazsa endişelenmeyin. Zamanlama kalıtımla belirlenebilir ve bu herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez.

Nadiren 3 ay gibi erken bir dönemde de diş çıkarma başlayabilir. Ancak çoğu bebekte diş çıkarmadan bağımsız olarak 2-3 ay civarında görülmeye başlanan salya artışı, ellerini ağzına götürme ve emme davranışı yanlışlıkla bebeğin diş çıkardığı şeklinde yorumlanmaktadır.

Diş çıkarma belirtileri:

Diş çıkarma bazen hafif sinirlilik, ağlama, düşük dereceli ateş, aşırı salya akması ve sert bir şeyler çiğneme isteğine neden olabilir.

Yeni dişlerin etrafındaki diş etleri şiş, kızarık ve hassastır. Bu dönemde uykuda ve beslenmede azalma, ishal görülebilir.

Her bebekte bu belirtiler görülmez. Bazı bebekler bu belirtiler olmadan diş çıkarır.

Benzer şikayetleri başta üst solunum yolu enfeksiyonları  olmak üzere başka hastalıkların da yapabileceği akılda tutulmalıdır. 

Çocuğunuz özellikle hasta (toksik) görünüyorsa veya ateşi 38,3 santigrat dereceden yüksekse, muhtemelen sebep diş değildir. Bu durumda çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Diş çıkaran bebeği rahatlatmak için neler yapılabilir?

Parmağınızla diş etlerini hafifçe ovalayın ve masaj yapın. 

Diş çıkarma halkaları da yardımcı olur, ancak bunlar sert kauçuktan yapılmış olmalıdır.

Dondurulmuş anne sütü fileye sarılarak diş etlerine masaj yapılabilir. 

Yeşil soğan, havuç, salatalık gibi sebzeler rahatlatmak amacıyla kullanılabilir.

Gerektiğinde parasetamol içeren ağrı kesici şurup verilebilir.

Diş etlerine sürdüğünüz ağrı kesici içeren jeller, bebeğin ağzından birkaç dakika içinde çıktıkları için gerekli veya yararlı değildir. Bu jeller çok fazla kullanılırsa ve çocuk aşırı miktarda yutarsa zararlı olabilir.

Zehirli belladonna bitkisi içeren diş çıkarma tabletlerinden ve benzokainli jellerden uzak durun.

Kehribar, ahşap, mermer veya silikondan yapılmış diş çıkarma kolyeleri ve bilezikleri boğulma tehlikesi taşır, faydası da yoktur.

Her Zamanki Yatma Zamanı Rutinini Koruyun

Diş çıkaran bebeğiniz huzursuzsa, onu rahat ettirmeye çalışın, ancak her zamanki yatma zamanı rutininize devam edin. Birkaç gece için bile olsa rutini değiştirmek uyku sorunlarına yol açabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)