Diş Çıkarma Döneminde Bebekleri Rahatlatan Öneriler ve Beslenme
Yazar Fatih Fakirullahoğlu • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 13 Haziran 2022 • Yorumlar:
Diş çıkarma dönemi her bebekte farklılık gösterebilen bir süreç. İlk diş genellikle 6-7. aylarda çıkar. Diş çıkarma ile genetik arasında ilişki mevcuttur. Bazı ailelerin çocuklarında erken, bazılarında ise geç çıkabilir. Ancak 13 aylık olduktan sonra bebekte diş halen çıkmamış ise doktora başvurulmalıdır. Genellikle ilk önce alt ortadaki kesici dişler ardından ise üst ortadaki kesici dişler çıkar. Üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere toplamada 20 adet diş, 30 aya kadar ağızdaki yerini alır.
Aslında bilinenin aksine çoğu zaman anneler, bebeklerinde hiçbir rahatsızlık olmadan dişlerin çıktığını fark ederler. Bununla birlikte bu dönemde emmede azalma ve iştahsızlık, huzursuzluk, uykuya dalmakta zorlanma, ağlama seansları, cıvık kaka veya kabızlık olabilir. Bebeğinizde salya artışına bağlı dudak etrafında kızarıklık ve tahriş, diş etlerindeki hassasiyete bağlı elini ve eline aldığı cisimleri ağzına götürme isteği görülebilir. Yine bu dönemde yüksek ateş (özellikle 38° ve üzeri) ve ishal gibi belirtilerin bulunması tamamen tesadüfidir. Bu durum eş zamanlı olan mikrobik bir hastalığın belirtisi olabileceği için doktora başvurmak gerekir.
Peki diş çıkarma zamanında bebeğimizin bu dönemi daha rahat atlatabilmesi için neler yapabiliriz?
Öncelikle bu dönemde huzursuzluğunu azaltmak için ten teması ile birlikte kucaklamak bebeğimizin kendini yalnız hissetmemesini sağlayacak ve rahatlamasını sağlayacak en önemli yöntemlerden biridir.
Bebeğinizin diş etleri şişmiş ve hassas olduğu için, diş etlerini parmağınızla hafifçe ovup, diş masajı yapabilirsiniz. Bu amaçla soğuk ve temiz bir bez kullanabilirsiniz.
Ayrıca bebeğinize çiğnemesi için sert kauçuktan yapılmış, soğutulmuş bir diş çıkarma halkası kullanmak faydalı olabilir. Ancak diş çıkarma halkasının donmadığından emin olun. Nesne çok sertse bebeğinizin diş etlerine zarar verebilir. Yine soğutulmuş havuç, kereviz sapı gibi çiğ sebzeler bu amaçla kullanılabilir. Bebeğinize kemirmesi için bir şey verirseniz akciğerlerine kaçırmaması için oturur pozisyonda olmasına dikkat edin ve mutlaka yanında bulunun.
Diş çıkarma bilezikleri, kehribar kolyeler ve bileklikler gibi pazarlanan takıların bebeklerde kanıtlanmış bir faydası olmadığı gibi, boğalma, yaralanma ve enfeksiyon riski oluşturduğundan kesinlikle önerilmemekedir.
Diş çıkarma döneminde diş etlerinde ve damaklarda oluşan hassasiyetten dolayı bebeğinizin iştahsız olması tamamen normal bir durumdur. Ancak bu durum bazı bebeklerde kilo alımını etkileyecek kadar fazla olabilir. Öncelikle yiyebileceği ve istediği yiyecekleri vermek gerekir. İstemediği besinleri zorla vermek kesinlikle doğru bir yaklaşım olmaz. Anne sütü alan veya formül mama ile beslenen bebeklerde aynı şekilde beslemeye devam etmek gerekir. Bunlarla birlikte tamamlayıcı gıda alan bebeklerde sıcak gıdalar yerine ılık, hatta soğuk meyve püreleri, sebze püreleri, yoğurt, yoğurt çorbası ve muhallebi gibi bebeğinizin yemekte zorlanmayacağı gıdalar ile onu besleyebilirsiniz. Bu yiyecekler bebeğinizin çiğnemesini gerektirmediği için bebeğinizin diş etlerine baskı yapmaz ve bebeğinizi rahatsız etmez. Parmak gıdalar ile beslenebilen bebeklerde, parmak gıdaları önce buzdolabına koyup ardından bebeğinize verebilirsiniz. Bu besinler bebeğinizin ayına uygun gıdalardan seçilmeli ve kendi eliyle kolay kavrayabileceği boyutlarda olmalıdır. Bu amaçla havuç, brokoli, karnıbahar, muz, elma, armut, yumuşak peynir, köfte verilebilir. Ayırıca bebekler, parmak gıdalar ile dişlerini kaşıyarak rahatlayabilirler. Son olarak yeterince su içiyor olması da diş çıkaran bebeklerde beslenme açısından çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.