DİŞ DOLGU
Yazar Güler Bayındır • Diş Hekimi • 18 Nisan 2017 • Yorumlar:
Diş dolgusu, çürüyen bir dişteki tüm çürük ve artıklar temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluğun, o dişin normal formuna uygun olarak ve ağızda uzun süre problem yaratmadan durabileceği ispatlanmış bir madde ile restorasyonudur.Çok çeşitli dolgular olmasına rağmen, günümüzde en sık ve başarıyla uygulanan dolgular :
Amalgam dolgular ve Işınlı Dolgulardır.Amalgam dolgular 100 yılı aşkın bir süredir içeriği geliştirilerek kullanılan, gri renkli dolgulardır.
Renginden ve içeriğinde cıva bulunduğundan, pek sıcak bakılmazlar.
Ancak aynı zamanda en çok kullanılan dolgu materyalleridir.
Bunun nedeni, sağlamlığı, ekonomikliği ve ( bunca yıldır üzerinde konuşulup araştırmalar yapıldığı halde halen ) yapısındaki civa nedeniyle civa zehirlenmesi olayının bilimsel olarak kanıtlanamamamış olmasındandır...
Diğer sık kullanılan dolgu materyali olan ışınlı dolgu da ise, diş rengine uygun olarak seçilen ve özel bir ışığa duyarlı olan materyal boşluğa doldurulup ışık tutularak sertleştirilmektedir. Amalgam dolguya olan üstünlüğü ilk bakışta hemen kabul edilmekle birlikte, uygulanacak olan dişin konumu ve durumuna göre doğru uygulandığında başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Yapılacak olan dolgu için doğru materyalin seçimi hastanın isteği de gözönüne alınarak hekim tarafından belirlenmelidir. Aşağıda, bir kaza sonucu ön dişi kırık olarak kliniğimize gelen 14 yaşındaki hastamıza uygulanan, ışınlı dolgu ile restorasyon çalışmasının safhaları görülmektedir.