Diş Eksiklikleri Nelere Sebep Olur

Diş eksiklikleri nelere sebep olur?

Beslenme bozukluğu

Konuşma bozukluğu

Psikolojik problemler (özgüvenin kaybolması, utangaçlık, gülümsememek, mutsuzluk)

Ağız sağlığının bozulması(dişlerin konumlarının değişmesi, çürüme ve diş eti rahatsızlıkları)

Eklem problemleri

Çiğneme problemlerinden dolayı mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları.

 

Diş Çekimi Yapılan Bölgede Neler Olur?

Diş çekimi yapılan bölgede neler olur?

Alveol kemiği dediğimiz çene kemiğinde diş çekimini takiben bir erime başlar. Dişin ilk çekildiği zamanlarda çok önemli bir problem olmasa da ilerleyen yaşlarda özellikle hastanın hareketli protez kullanmak zorunda olduğu durumlarda yeterli kemik desteğinin olmaması protezin tutuculuğunda sorunlar yaratmaktadır.

Dişsiz boşluğun her iki yanındaki dişler bu boşluğa doğru devrilerek, dişler arasındaki mesafenin azalmasına neden olurlar. Uzun yıllarda meydana gelen bu olay sırasında komşu dişlerin paralelliği bozulurken kök çevresindeki kemiklerin kaybına ve diş eti hastalıklarının oluşmasına sebep olur.

Karşıt çenedeki dişler eğer her hangi bir engelle karşılaşmazlar ise bu boşluğa doğru uzarlar. Dişlerin boyları uzamış gibi görünsede aslına dişlerde kemik kaybına ve diş eti rahatsızlıklarına sebep olur, bu da dişlerin restore edilmesini güçleştirir.

Çene eklemi sağlıklı dişler ve dengeli bir çiğneme ile sağlığını korur. Diş kayıplarının olması, bunların restore edilmemesi, tek taraflı çiğneme gibi faktörler çiğneme kaslarının olumsuz etkilenmesine bu da eklemlerde ağrı ve ses gelme gibi problemlerin oluşmasına neden olur.

Dişlerdeki devrilmelerle beraber dişlerin arasında oluşan boşluklarda gıda birikmekte bu da dişlerin çürümesine neden olmaktadır.

 

Bölümlü (Modern) Protezler

Bölümlü protezlerde destek dişlerden biri çekilirse ne olur?

Çoğunlukla yeniden protez yapmaya gerek yoktur. Diş çekimi olan bölgelere rahatlıkla ek yapılabilir. Ancak çok sayıda ilave protezin uyumunu bozacağı için yeniden yapılması sağlık açısından daha iyi olacaktır.

Hassas tutuculu protez nedir?

Burada tutuculuk dişler üzerine gelen kroşeler yerine destek dişlerin üzerine yapılan kronlar ve tutucularla sağlanır. Halk arasında çıt çıtlı protezler olarakda bilinen bu protezlerde hareketli kısım ağızdaki sabit protezlere özel tutucularla bağlanmaktadır. Kroşeler dişleri çürütür mü?

Kroşeler dişleri çürütmezler. Kroşelerin diş üzerinde oluşturdukları tutucu alanlar daha fazla gıda birikmesine neden olmaktadır. Yetersiz ağız hijyeni ile beraber özellikle bu alanlarda diş çürümeleri ve diş eti rahatsızlıkları oluşmaktadır. Bu alanların iyi temizlenmesiyle bu tür problemlerle karşılaşılmaz.

Bölümlü (parsiyel veya modern) protez nedir?

Eksik dişleri tamamlayan ve hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Bu tür protezler dişsiz boşluğun önündeki dişlerden diş etlerinden ve çene kemiğinden destek alarak çiğneme, konuşma ve estetik gereksinimleri karşılayan protezlerdir.

Bu tür protezler her ne kadar hareketli protez olarak adlandırılsalar da iyi planlanmış ve hassas yapılmış protezler ağızda çiğneme ve konuşma sırasında nerdeyse hiç hareket etmez. Bununla beraber hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilirler.

Bu tür protezlerde dişler üzerinde halk arasında kanca adı verilen kroşe denilen yapılar vardır. Protezin ana yapısı metaldir ve çok ince yapıdadır. Bu da hasta tarafından daha rahat kullanılmasını sağlar.

Bu alanda yapılan yeni araştırmalarla metalsiz hareketli protezlerde yapılabilmektedir. Bunların hem ince hem de kroşelerinin diş eti renginde olması daha estetik sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır. Ayrıca metalin kullanılmaması protezin ağırlığının da azalmasına ve hasta tarafından daha konforlu kullanılabilmesini sağlamaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)