Diş Eti Flap Operasyonu
Yazar Tolga Gülçiçek • Ağız Diş Ve Çene Cerrahı • 8 Mayıs 2018 • Yorumlar:
Diş eti flap operasyonu, lokal anestezi ile birlikte diş etlerinin alt kısmına yapılan ameliyat olarak tanımlanmaktadır. Yaklaşık bir saat süren bu operasyon her yapıldığında yarım çeneye yani altı yedi diş şeklinden uygulanmaktadır. Diş sayısının on taneye kadar ulaştığı durumlar da olmaktadır. Yapılan uygulama tahmin edildiği gibi zor bir operasyon değildir. Genellikle ilk muayenenin ardından üç hafta geçtikten sonra hastalar ameliyata alınmaktadır.
Diş etlerinde gözle görülür şekilde çekilme, koku, kanama ya da kızarıklık gibi durumlar görüldüğünde çoğunlukla diş eti uzmanları ameliyat yapılması gerektiğini belirtmektedir. Periodontist olarak isimlendirilen uzmanlar hastalığın durumuna bağlı olarak birkaç dişi ya da tümünü ameliyat edebilmektedir. Yapılacak olan uygulama hastanın durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Diş Eti Flap Operasyonu Nasıl Yapılır?
Diş eti flap ameliyatı lokal anestezi ile birlikte yapıldığından dolayı hastalar bir şey hissetmezler. Uygulama sırasında öncelikle çenenin iç kısımlarına birkaç kez olacak şekilde iğne yapılır. Genellikle ameliyatın en zor kısmının iğne aşaması olduğu söylenir. Çene kısmı tamamen ameliyata hazır hale geldikten sonra diş etlerinde bulunan iltihaplar temizlenerek dişler tıraşlanır. Daha sonra ise diş etleri düzgün hale getirilerek diş etleri dikilir.
Operasyon sonrasındaki on günlük sürede dişler son derece hassastır ve bu nedenle sıcak ve soğuk içecekler ile katı ve sert yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca alkol tüketiminden de kaçınılması gerekmektedir. Aksi takdirde kullanılan antibiyotikten dolayı vücut için zararlı olmaktadır. Benzer durum sigara içen kişiler için de geçerlidir. Ayrıca ameliyat sonrasında diş bakımına ve temizliğine özen göstermek de gerekmektedir.
Diş Eti Operasyonu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş eti ameliyatı sonrasında kısa süre içerisinde iyileşmek için doktor tarafından verilen ilaçlara ve önerilere eksiksiz şekilde uyulmalıdır. Yemeklerden sonra mutlaka ağız çalkalanmalıdır. Eğer hasta protez kullanıyorsa ameliyattan sonraki iki hafta boyunca protezleri mümkün olduğunca az kullanmalıdır. Operasyonun ardından şişlik olmaması için ilgili bölgeye dış kısımdan buz uygulaması yapılabilir. Özellikle ilk yirmi dört saat hastaların daha dikkatli olmaları gerekmektedir.