Diş Eti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Yazar Tolga Gülçiçek • Diş Hekimi • 25 Ocak 2018 • Yorumlar:
Diş eti rahatsızlıkları, erken teşhis ve başarılı bir tedavi yöntemi ile kontrol altına alınabilen ve büyük bir oranda önlenebilen hastalıklardır. Diş eti hastalıklarını önlemek için ağız hijyenine dikkat edilmeli ve düzenli olarak diş hekimine yılda 2 kez görünerek diş taşlarının ve plakların temizlenmesi sağlanmalıdır. Diş eti hastalığı nasıl tedavi edilirdiye merak ediyorsanız; hastalığın ilerlediği safhalara göre ayrı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Erken teşhis ve erken dönem tedaviler daha kolay tedavi yöntemleri ile iyileştirilirken; ilerleyen diş eti rahatsızlıklarında daha ciddi cerrahi operasyonlar uygulanabilmektedir.
Diş Eti Rahatsızlıklarının Tedavisi
Diş eti rahatsızlıkları kendi kendisine geçebilen rahatsızlıklar değillerdir; vitamin, antibiyotik ve gargara gibi tedaviler ile iyileşme göstermezler. Mutlaka bir diş hekimi tarafından incelenmesi ve hastalığın türüne ve safhasına göre diş hekiminin önerdiği tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir. Erken dönemde teşhis edilmesi diş eti hastalıklarının en kısa sürede tedavi edilmesini ve diş etleri ile dişlerin sağlıklı yapısını korumasını sağlayacaktır. Diş eti hastalıklarının erken dönemde tedavisinde diş taşı temizleme, plağı kaldırma ve diş köklerinin düzleştirilmesi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Böylelikle diş etlerindeki rahatsızlığa yol açan bakteriler uzaklaştırılarak hastanın tekrar sağlıklı dişlere ve dişetlerine sahip olması sağlanır. Diş eti hastalıklarının ilerleyen safhalarında plağı kaldırma, diş köklerinin düzleştirilmesi ve diş taşı temizleme gibi operasyonlar yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda diş eti operasyonlarının yapılması gerekmektedir.
Erken Dönem Tedavisi
Erken dönemlerde diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde diş taşı temizleme, plak kaldırma, diş kökü düzeltme operasyonlarının gerçekleştirildiğine değinmiştik. Bunun yanı sıra çürük dişlerin doldurulması, kötü ve taşkın dolguların yenilenmesi, uygun olmayan diş protezlerinin düzeltilmesi ile bakterilerin tutunacağı bölgeler temizlenerek gerekirse kanal tedavileri ve tedavi edilemeyecek dişlerin çekilmesi gibi tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.
İlerleyen Dönemlerde Tedavisi
İlerleyen dönemlerde sadece erken dönem tedavileri yeterli olmayabilir. Bu durumlarda cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Diş eti hastalığı tedavi yöntemleri arasında Flap operasyonları , diş etlerinin kaldırılarak altındaki diş taşlarının temizlenerek diş etinin geri dikilmesi; çekilme olan diş etlerinde diş etlerinin dişe uzatılarak dikilmesi ya da ağız içerisinden alınan başka bir dokunun çekilmiş diş etine dikilerek sağlıklı diş etleri elde edilmektedir.