Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Yazar Tolga GülçiçekDiş Hekimi • 6 Nisan 2020 • Yorumlar:

Dişi değil dişi çevreleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığı olan diş eti hastalıkları pek çok farklı türde kendisini gösterebilmektedir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalıkları pek çok şekilde kendisini gösterebilmektedir. Bu diş eti hastalığı türleri şu şekildedir:

1. Gingivitis

Diş etinde kızarıklık, kanama, diş etinin parlak ve şiş olması ile kendisini gösteren bir diş eti hastalığı olan gingivitis aslında diş eti hastalıklarının ilerlemeden önceki belirtisidir. İlk zamanlarda zarar gören diş eti basit bir ilaç tedavisi ve ağız ve diş sağlığı bakımı ile tedavi edilebilirken ilerleyen dönemlerde diş eti daha çok hasar görecek ve daha farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.

2.     Kronik Periodontitis

En sık görülen periodontitis türü olan kronik periodontitis çok yavaş ilerleyen ve belirtileri çok zor fark edilen bir diş eti rahatsızlığıdır. Dişi çevreleyen destek dokuların iltihaplanması sonucu diş kökünü diş kemiğine bağlayan lifler ve diş kemiği eriyerek cep haline gelmekte ve koyu kırmızı morumsu renkte diş eti, diş etinin çekilmesi ve dişlerde aralanma ile kendisini gösterir. İlk aşamalarda bu rahatsızlık cerrahi olmayan yöntemler ile tedavi edilebilirken diş eti hastalıkları ilerledikçe cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilen bir rahatsızlığı dönüşmektedir.

3.     Agresif Periodontitis

Tedavisi kronik peridontitise göre daha zor ve karmaşık olan agresif periodontitis rahatsızlığı cep derinliği ve kemik yıkımının ileri safhada olduğu bir diş eti rahatsızlığıdır. Bu durum daha az sıklıkla görülmekle birlikte daha çok gençlerde görülen bir periodontitis türüdür.

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Diş eti rahatsızlıkları kendilerini pek çok belirti ile gösterebilir. Başlıca diş eti hastalığı belirtileri şu şekildedir:

∙         Diş etinin tonunda değişim

∙         Diş etinde görülen şişlik

∙         Diş etinde çekilme

∙         Dişin daha uzun görünmesi

∙         Diş kökünde ve diş etindeki ağrı ve sızılar

∙         Dişin dibinde oluşan diş taşları

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Oluşan diş eti hastalığının derecesine ve türüne göre uygulanacak diş eti tedavisi birbirinden farklılık gösterecektir. Genel olarak diş eti rahatsızlıklarının ilk aşamalarında cerrahi olmayan yöntemler ile tedaviden sonuç alınırken; daha çok ilerlemiş diş eti rahatsızlıklarında genellikle sağlıksız dokunun bölgeden alınması için cerrahi diş hekimliği uygulamaları tercih edilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)