Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Yazar Tolga Gülçiçek • 23 Eylül 2024 • Yorumlar:
Diş eti sağlığı, ağız içi genel sağlığı ile doğrudan alakalıdır. Farklı nedenlere bağlı olarak oluşan hastalık uygun tedavi ile çözülebilir.
Diş Eti Hastalıkları İçin Uzman
Diş eti kanamaları, çekilme, şişme diş eti hastalıkları nelerdir sorusuna yanıt olarak ilk akla gelen çeşitlerdir. Her bir diş eti sorunu için nedenler değişebilir. Bu nedenlerden en yaygını dişlere düzenli bakım yapılmaması, düzenli fırçalama yapmamak, sigara kullanmak gibi sıralanabilir. Birçok neden bu kapsamda görülebilir.ancak en kısa sürede diş eti hastalıkları uzmanı için randevu alınmalıdır.
Nasıl Anlaşılır?
Diş eti hastalıkları kendini bazı şekillerde belli etmektedir. bunları sıralamak gerekirse:
· Diş etlerinde hassasiyet, kanama
· Diş etlerinin çekilmesi
· Diş etlerinin şişmesi
· Kırmızı renkte görüntü
· Dişlerden kolayca ayrılabilmesi
· Ağızda istenmeyen koku
· Protez diş varsa uyumsuzluk
· Sallanan dişler
· Bir şeyi ısırırken alt ve üst dişlerde değişik hareketlenmeler ile diş eti sorunu anlaşılabilir. Bu belirtiler aynı zamanda hastalık çeşitleri gibi de algılanabilir.
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
Diş eti hastalıkları tedavisi genellikle başarılı sonuçlar veren bir süreçle karşımıza çıkar. Ancak erken teşhis edilmesi son derece önemlidir. Geç kalınan tedavilerde tam sonuç alınmayabilir. Basit önlemler alınmasına rağmen geçmedyse en kısa sürede hekime başvuru yapılmalı, doğru tedavi uygulanmalıdır. Bazı hallerde uzun süre dişler fırçalanmadığı için de kanama gibi sorunlar görülebilir. iltihap ve kanama önüne geçmek için sürekli ağız içini temiz tutarak ve sigara gibi bakterileri çoğaltan maddelerden uzak durarak sonuç alabilirsiniz. Ayrıca diş plakları da düzenli olarak temizletilmelidir. Plaklar en yaygın nedenlerden olduğu için tedaviye sonuç vermesi mümkündür. Çekilme sorunlarında ise kök çürükleri gibi etkenler devreye girebilir. Bu gibi hallerde yine diş hekiminizin belirttiği tedaviye uygun şekilde çözüm bulunmalıdır. Bu tür rahatsızlıkları yaşamamak için günlü ağız içi bakıma önem verilmeli, kontrollere gidilmelidir.
Dişlerin Sallanmasının Önemi ve Diş Eti Ameliyatı
Dişlerimiz dış görünüşümüzde önemli bir yere sahiptir. Hem bu yüzden hem de sağlıklı olmak adına diş sağlığımızı ihmal etmememiz gerekir. Dişlerin sallanması pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bu konu oldukça önemlidir. Sallanan dişlerinizi mutlaka bir diş hekimine göstermelisiniz. Bu rahatsızlığı giderecek tedavi uygulanmalıdır.
Periodontal hastalıklar sebebiyle dişlerin sallanması durumunu ciddiye almak gerekir. “Bir şekilde geçer,” diye düşünüldüğünde ciddi hasarlara yol açabilir. Diş eti hastalıkları sebebiyle oluşan sallanmalarda birden fazla diş kaybı yaşanabilir. Bu gereksiz kayıpların yaşanmaması, ağız sağlığının korunması için bu problemlerin çözülmesi gerekir.
Sallanan dişler, ne kadar ileri seviyede olursa olsun tedavi edilebilir. Tedavi geciktirilmediği zaman hasta daha avantajlı olabilir. Diş hekimi öncelikle hastanın diş ve diş eti filmini çekerek asıl sorunun ne olduğunu tespit eder. Duruma uygun tedavi yöntemlerini uygulamak üzere çalışmalara başlar, hastayı bilgilendirir.
Diş kök ve yüzey temizliği bu durumda kullanılan yöntemlerden biridir. Bu tedavi, özellikle diş eti çizgisinin altında kalan alanları hedefler. Buradaki tartar ve plakları temizlemek, bu işlemin asıl amacıdır. Diş temizliği gerçekleştikten sonra, doktorunuz farklı bir tarihte ameliyat günü belirler. Ameliyat sırasında lokal anestezi uygulanır. Diş hekimi, bölgedeki diş etlerine çeşitli işlemler uygular. Bu noktada diş eti probleminin hangi seviyede olduğu da önemlidir. Eğer erken seviyede ise bir seansta tedavi biterken, geç seviye diş eti hastalığında hekim, birkaç seansta tedaviyi sonlandırabilir.
Küretaj Tedavisi
Diş eti hastalıklarının sebebi genel olarak diş taşı oluşumudur. Diş taşları ilerleyerek diş etlerinin çekilmesine ve iltihaplanmalara neden olur. İlk olarak diş taşları temizlenir ve sonra kürtaj tedavisi uygulanır.
Diş temizliği yapıldıktan sonra dişler yabancı maddelerden arındırılır. Daha sonra diş kök yüzeyleri düzleştirilir ve dişetinin dişe sıkı bir şekilde yapışması sağlanır. Diş eti çekilmesinin derin olmadığı durumlarda bu tedavi işe yarayacaktır.
Eğer küretaj tedavisinden istenilen fayda sağlanamazsa sıra dişeti operasyonlarına gelir.
Flep Oprasyonu Nedir?
Flep operasyonu lokal anestezi ile yapılan diş eti ameliyatıdır. Diş eti çekilmesi, diş eti iltihabı yukarıdaki tedaviler sonuç vermemişse bu tedavinin uygulanması gerekir.