Diş Eti hastalıkları nelerdir? Diş Eti Çekilmesi nasıl olur?

Periodontal cerrahinin tedavinin amacı, cerrahisiz periodontal tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda etkenin ortadan kaldırılabilmesi için daha etkin çalışma ortamı oluşturmak, kaybedilen dokuların yeniden oluşumunu sağlamak ve estetik düzensizlikleri gidermektir.

Cerrahi işlem sonrası iyileşme süreci hasta konforu açısından büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte gösterilecek özen tedavi başarısını da direkt olarak etkilemektedir. Hekimin bu etkenler hakkında bilgi sahibi olması, hastalarını yeterince bilgilendirmesini ve tedavisinden beklenen sonucu almasını sağlayacaktır.


Ülkemizde sigara kullanımının yaygınlığı diş hekimleri olarak bizlere sigaranın oral dokulara etkisi hakkında bilgi sahibi olma sorumluluğunu yüklemektedir. Özellikle hasta beklentilerinin yüksek olduğu periodontal cerrahi işlemlerde sigara kullanımının sonuçlarının iyi bilinmesi ve hastaların bu konuda uyarılması gerekmektedir.

PERİODONTAL CERRAHİ

Periodontal tedavinin amacı, yalnızca ilerleyen periodontal hastalığı durdurmak değil, yıkıma uğramış periodontal dokuların yeniden eski sağlıklı durumuna dönmesini, rejenerasyonunu da sağlamaktır.

Periodontal hastalık sonucu meydana gelen kemik defektlerinin tedavisi amacıyla günümüze kadar pek çok yöntem uygulanmıştır. Bu tedavi yöntemlerini rezektif ve rekonstrüktif yöntemler olarak iki ana grupta inceleyebiliriz:

Sigara kullanımı, insan sağlığı üzerindeki olumsuz sistemik etkilerinin yanı sıra içerdiği toksik maddeler ve kullanımı sırasında açığa çıkan ısı ile ağız içi dokuları da olumsuz etkilemektedir. Açığa çıkan ısı, oral mukozada keratinize doku artışına sebep olmaktadır. İçeriğindeki nikotin ve diğer toksik maddeler sistemik ve lokal etkileriyle periodontal cerrahi sonrası yara iyileşmesinin bozulmasına sebep olabilmektedir. Nikotinin, savunma hücrelerinin proliferasyonunu azaltması, periferik kan damarlarında büzülmeye sebep olması, bağ dokusu hücrelerinin fonksiyonlarını bozması bu olumsuz etkinin temel sebeplerindendir.

Yara iyileşmesinin bozulması, cerrahi işlem sonrası hasta konforunun bozulmasına, tedaviden istenilen sonucun alınamamasına ve hasta beklentilerinin karşılanamamasına sebep olabilir. Bazı durumlarda bu problem ikinci bir cerrahi işlem gerektirebilir ve bu durum hem hekim hem de hasta için çeşitli kayıplara yol açmaktadır. Bu gibi sonuçlarla karşılaşmamak için öncelikle diş hekimi, hastasının periodontal cerrahi işlem sonrasında sigara kullanımının neden olacağı zararları çok iyi bilmeli ve işlem öncesinde hastasını bilgilendirmelidir. Hasta ile işbirliği sağlanamayacaksa işlemin fayda zarar oranı değerlendirilip uygulamadan vazgeçilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Gülçiçek Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)