DİŞ ETİ HASTALIKLARI ve SAĞLIĞIMIZA ETKİSİ
Yazar Güngör Karagözlü • Periodontolog • 29 Ocak 2017 • Yorumlar:
Dişlerimizi düzenli olarak temizlemek, dişetlerimizin aralarını dişlerarası fırçalarla bakterilerden arındırmak , dilimizi özel dil kazıyıcılarıyla kazıyarak tüm bakterileri uzaklaştırmak, bütün bunlar bağışıklık sistemimizi, damarlarımızı, kalbimizi genç tutmanın hastalıklardan kendimizi korumanın en kolay yollarından biridir.
Dişeti hastalıkları literatürde kardiyovasküler hastalıklar , diyabet, ,hamilelik , kronik solunum yolu hastalıkları ile ilişkilendirilmiş, bu ana başlıkların yanısıra kanser,kronik böbrek hastalıkları,obezite ve romatoid artrit ile periodontal enfeksiyon arasında bağlantı olduğu gösterilmiştir.
PERİODONTAL ENFEKSİYON - KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR. .
Periodontal hastalıklar, dişetlerinde ve periodontal dokular olarak adlandırdığımız diş çevre dokularındaki düşük yoğunluklu abseli veya absesiz mikropsuz iltihaplardır, bunlara inflamasyon veya yangı da diyebiliriz.Kronik periodontitisten kaynaklanan kronik yangılar bakteriyemi yoluyla damarlarımızın iç duvarlarıolan endotel hüçrelerine yerleşir,zamanla damarları tıkar kan ileri gitmek için türbülanslar yani burgaç yaratır ,bunların açtığı küçük delikcikler de plaklarla tıkanır, damar çapları daralır, kan pıhtılaşır ve kalp krizi ortaya çıkar.
PERİODONTAL ENFEKSİYON - DİYABET. .
Diyabette gözlenen damar bozuklukları hastaların periodontal enfeksiyonlar, kemik yıkımlarına yatkın olmalarına yol açar. Kronik enfeksiyona cevap olarak insülin direnci gelişir yetersiz glisemik kontrol , ve buna eklenen periodontitisle birlikte glisemik durum kötüleşir. .
PERİODONTAL ENFEKSİYON - SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. .
Literatürdeki kanıtlar periodontal bakterilerin pulmoner enfeksiyonların başlayıp ilerlemesinde etkili olabileceğini göstermiştir. Etrafımızda -Taş gibi sağlamım- diyen çok az insan görüyoruz .
Dişetlerimizdeki farkında olmadığımız enfeksiyondan oluşan yangısal tetiklenme hücrelerimizi daha hızlı yaşlandırıp paslandırmakta,bizi halsiz,yorgun,enerjisiz bıraklmakta,hücrelerimizin tamir ve kendini yenileme kapasitesini engellemektedir.
Sonuç: Daha erken kronik hastalıklar,obezite,diyabet,artrit,damar sertliği,farenjit,sinüzit atakları, egzema, tekrarlayan aftlar, gaz,ishal,kabızlık nöbetleri.
NE YAPMALIYIZ ?
Kişisel olarak apız bakımına önem vermek, oluşan dişeti kanamalarını, iltihaplanmalarını, ağızkokusunu göz ardı etmemek yılda en az dişetlerimizin bakımını yaptırmak, sadece dişeti hastalığından değil başta kalp krizi olmak üzere. birçok hastalıktan korunmamızda büyük önem taşır.
Sağlıklı günler dilerim.
Uz.Dr.GÜNGÖR KARAGÖZLÜ Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı