Diş Eti Hastalıklarının Sebepleri ve Tedavisi
Yazar Melih Özgen • Diş Hekimi • 20 Haziran 2018 • Yorumlar:
Diş eti hastalıklarının sebepleri olarak; yetersiz ağız hijyeni, sigara kullanımı ve diyabet gibi temel risk faktörleri dışında düzensiz beslenme, stres, hatalı ve kötü yapılmış kuron-köprü-dolgu restorasyonları, tükürük akış hızını azaltan ilaçlar, AIDS ve lösemi gibi vücut savunma sistemini etkileyen bazı hastalıklar ve genetik yatkınlık olarak sıralanabilir.
Günlük bakımını aksatan düzenli diş fırçalama alışkanlığı olmayan bireylerde diş eti hastalığı görülme olasılığı çok daha fazladır. Günlük rutin olarak yapılan diş fırçalamaları, diş ipi kullanımı, arayüz fırçası kullanımı, ağız gargaralarının kullanımı ağız hijyenini artırarak bakteri plağı ve diştaşı oluşumunu engeller yada azaltır. Özellikle dişlerinde çapraşıklık bulunan bireyler ve köprü, dolgu gibi restorasyonları bulunan bireylerde bu ürünlerin kullanımına daha sık ihtiyaç duyulur.
Hem diş eti hastalığının oluşması için büyük bir risk oluşturur hem de diş eti hastalığının tedavisini olumsuz olarak etkiler. Yapılan birçok çalışmada sigara kullanımının ağız içindeki mikroorganizma sayısını arttırdığı ve yara iyileşmesi üzerinde negatif etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca sigara yapısındaki bileşenler sebebiyle kanamayı azaltıcı etkiye sahip olduğu için varolan diş eti hastalığının en önemli belirtisi olan diş eti kanamasını maskeleyerek hastalığın teşhisini zorlaştırır.
Kontrol altında olmayan diyabet hastalarında ağızda görülen en önemli değişikliklerden biri tükürük akış hızının azalması ve ağız kuruluğunun oluşmasıdır. Bu durum ağız içindeki mikroorganizma sayısının artışına yol açar ve ağız hijyeni zorlaştırır. Ayrıca kontrol altında olmayan diyabetik hastalarda enfeksiyon gelişme riski daha fazladır, bu sebeple diş eti hastalıklarının gelişimi daha kolaydır ve diş eti hastalığının tahribatı da daha fazla olur.
Sağlıklı diş etlerinizin olması, genel sağlığınız için çok önemlidir. Diş eti tedavisi görmek, hem diş kaybını hem de diş etinizde daha fazla hasar oluşması ihtimalini azaltır. Diyabet, kalp rahatsızlıkları, kanser, kemik erimesi gibi sağlık problemlerini yaşama ihtimaliniz diş eti sağlığınızı koruduğunuzda azalır. Doğru ve etkin fırçalamanın diş eti hastalıklarını engellemede büyük önem taşıdığı yapılan birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Diş eti hastalıkları kendi kendine yada ilaç kullanarak, ağız gargaraları kullanarak, vitamin kullanarak geçmezler. İlaçlar yapılan tedavilerden sonra enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşmenin sorunsuz olarak tamamlanmasında yardımcı olur ama tek başına, periodontal tedavi görmeden gargara kullanımı sonuç vermez!! Periodontal hastalığın başlangıç safhalarında sadece basit bir diştaşı temizliği yeterli olabilir. Daha ilerlemiş vakalarda ise diş etlerinde ve çevre dokularda lokal anestezi altında düzenlemeler gerekebilir.