Diş Eti Rahatsızlığı İçin Lazer Tedavisi
Yazar Melih Özgen • Ağız Ve Diş Sağlığı • 20 Haziran 2018 • Yorumlar:
Diş eti hastalıklarının tedavisinde lazer kullanımı son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Lazer ışınının kanamayı azaltması dokuya daha az hasar vermesi sebebiyle periodontal tedavilerde sıklıkla kullanılır. Lazer ile yapılan operasyonlardan sonra şişlik, ödem, morarma ve ağrı çok daha az olur. Lazer gingivektomi, küretaj, flep operasyonu gibi birçok periodontal işlemde hem direk hem de tedaviye yardımcı olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Diş eti hastalığı olan bireylerde lazer ile yapılan tedaviler sonucunda yeni ataşman oluşumu ve diş eti içindeki bakterilerin azalması gibi yararlı etkileri olduğu saptanmıştır. Lazerin antibakteriyel etkisi olduğu yapılan birçok çalışmada kanıtlanmıştır.
Periodontal tedavide lazer kullanımı hastalara zarar verebilir mi?
Bu sorunun yanıtı hem evet hem hayırdır. Her lazerin farklı periodontal tedavide kullanılabilen farklı dalga boyları ve güç seviyeleri vardır. Ancak, diş eti dokularındaki zarar, uygun olmayan dalga boyunda ya da güç seviyesinde bir lazer periodontal müdahalede kullanıldığında oluşur.
Lazer ile ilgili araştırma, lazerlerin diş eti tedavisinde kullanılmasını destekler mi?
Günümüzde, belli bir dalga boyundaki lazerin diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde geleneksel tedavi yöntemlerinden daha üstün olduğunu belirtecek bulgular yetersizdir. Lazerin dişeti hastalıklarının tedavisinde tek başına kullanımındansa cerrahi operasyonlarla birlikte kullanılması tedaviyi çok daha olumlu yönde etkileyecektir.
Lazer ile uygulanan periodontal tedavi ile ilgili reklamların iddiaları güvenilir midir?
Reklamların gerçek olamayacak kadar iyi olan iddiaları olduğunu hatırlamakta fayda vardır. Bu anlamda gerçekte beklemeniz gerekenlerin ne olduğu ile ilgili diş hekiminizle iletişim halinde olmalısınız.