Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Yazar Eray Şahinsev • Diş Hekimi • 4 Mayıs 2018 • Yorumlar:
Aslında diş fırçalama alışkanlığı kazanmak kulağa biraz tuhaf gelebilir, herkesin bu alışkanlığının zaten olması gerektiği gibi bir düşüncede olabiliriz. Ama gerçek maalesef böyle değil. Çocukluktan itibaren kazanılmış olması gereken bu alışkanlığın sonradan oturması çoğu zaman daha da zor olabiliyor.
Bunun için hiçbir zaman geç değildir. Kendiniz veya sevdiğiniz bir yakınınıza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak, sizi gelecekte birçok diş probleminden koruyacağı gibi ağrı ve acı çekeceğiniz birçok tedavi sürecinden de kurtaracaktır.
Türk Diş Hekimleri Birliği’nin aşağıdaki istatistiklerine göz atarsanız, diş sorunlarındaki yaygınlığı görebilirsiniz. Sadece sağlıklı diş fırçalama ve temizliği alışkanlıklarıyla bu istatistiğin olumsuz tarafından uzaklaşabilirsiniz. Genetik faktörler için yapabileceğimiz bir şey henüz yok, ama bu faktörleri geciktirmek ve etkisi ciddi oranda azaltmak bizim yaşam tarzımızla çok yakından ilgili.
Türk Diş Hekimleri Birliği’nin yayınladığı istatistiklere göre:
Hayatının bir döneminde en az bir çürükle karşılaşmış olanların oranı
(35 yaş üzeri için): % 75
Ağzında en az bir diş kaybı olanların oranı:
35-45 yaş arası kişilerde: % 89
45 yaş üstü kişilerde: % 93
Total dişsizlik oranı:
65 yaş üstü kişilerde: % 48
Bunun yanında diş hekimine gitme oranı:
Türkiye’de: Yılda ortalama 0,9 kez
Avrupa’da: Yılda ortalama 5 kez
Ve bu sonuçlara neden olan şu istatistiki bilgi de yukarıdaki sonuçların sebebini oluşturuyor:
Yıllık olarak kullanılan diş macunu miktarı:
Türkiye’de: 89 ml
Avrupa ve Amerika’da: 350 – 400 ml arası (ülkeye göre değişiyor)
Bu istatistiklerin problemli tarafından uzaklaşmak aslında size bir diş fırçası ve bir diş ipi kadar yakın. Kendinizi nelerin motive ettiğini düşünerek alışkanlığı kazanana kadar yakın bir takibe girebilirsiniz. Alışkanlık kazanmada kilit süre olan 21 günü geçirdiğinizde emin olun bu konu sizde otomatikleşmiş olacak.
Örneğin rakamlara yatkın ve performansınızı takip etmek isteyen yapıda biri iseniz bir takvimde her fırçalamanızı işaretleyebilirsiniz. Alışkanlık kazanmak için akıllı telefonlarınızda da diş fırçalama üzerine çeşitli uygulamalar bulabilirsiniz. Hatta ne kadar süre hangi bölgeleri fırçalamanız gerektiği konusunda bile yönlendirme alabilirsiniz. Diş aralarında kalıntılardan kurtulmak için fırçalama sonrasında diş ipi de kullanmayı unutmayın.
Düzenli fırçalama sonucunda dişlerinizin daha beyaz ve sağlıklı göründüğünü, ağzınızın çok daha güzel koktuğunu da zamanla fark edeceksiniz. Ağız ve diş durumunuzla ilgili olumsuzluklarda çevreniz size geri bildirimde bulunmakta çekinebilir, bu yüzden sizin tedbirli davranmanız en iyisidir.
Bu konuda kendinize zaman tanımayı ihmal etmeyin, unutmayın alışkanlık kazanmak zaman ve sabır işidir. Sonuçları almanız da zaman alacaktır, vazgeçmemek için kendinizi motive edin.
Ev halkı içinde aynı durumda olan başka bir aile üyesi varsa bu kararı birlikte alabilir ve birbirinizi destekleyerek birlikte ilerleyebilirsiniz. Bu sizin amacınız için daha kararlı olmanızı sağlayabilir.
Son olarak, bu sürece başlarken diş hekiminizden de bilgi almanız ve ideal diş fırçalama tekniklerini doğru bir şekilde öğrenmeniz sizin sürece sağlıklı bir şekilde başlamanız için iyi bir ilk adım olacaktır.
Sağlıklı günler dileriz.