Dış Gebelik Sonrası Korkmaya Gerek Yok

Mutlu başlayan gebelik öyküleri bazen istenildiği gibi sonuçlanmayabilir. Rahmin içinde olması gereken gebelik rahmin dışına yerleşebiliyor. Normal gebeliğe benzer belirtilerle başlayan dış gebelik kanama, kasık ağrısı gibi şikayetler ile ortaya çıkabiliyor.

Döllenmiş bir yumurtanın rahmin dışına yerleşmesine dış gebelik denilmektedir. En sık tüplere yerleşen dış gebelik, yumurtalıklarda, karın içinde, rahim ağzında (servikste) da görülebilmektedir. Dış gebelik düşükler, apandisit, yumurtalık torsiyonu gibi kasık ağrısına veya vajinal kanamaya neden olan birçok durumla karışabilmektedir.

Anne yaşının 35 yaş ve üstü olması, sigara kullanımı, daha önceden geçirilen düşükler, endometriosiz hastalığı, sadece progesteron içeren doğum kontrol haplarının kullanımı, tüp bebek tedavisi, rahim-yumurtalık enfeksiyonları, başarısız tüp bağlama ameliyatı, sipiral kullanımı, tüplerle ilgili ameliyatlar gibi birçok nedenler dış gebelik riskini artırmaktadır. 

 

Dış gebelik tıpkı normal gebelik gibi adet gecikmesi, bulantı, kusma, baş dönmesi, memelerde hassasiyete neden olmaktadır. Zaman ilerledikçe kasık ağrısı başlamaktadır. Dış gebelik büyüdükçe karın ağrısı şiddetlenmekte, bazen doktora vaktinde başvurulmadığı zaman, karın içine kanama olması nedeniyle acil olarak müdahale edilmesi gerekebilmektedir. 

 

Kanda bakılan gebelik testi olan beta-hcg’nin uygun oranlarda artmaması ve vajinal ultrason ile dış gebelik tanısı konulabilmektedir. Dış gebelik tedavisi hastanın aciliyetine, dış gebeliğin boyutuna göre değişmektedir. Eğer hastanın karın ağrısı şiddetli değilse, karın içinde kanama yoksa ve dış gebelik küçük boyutlarda ise ilaç ile tedavisi mümkündür. Karın içinde kanama varsa, kasık ağrısı şiddetli ise veya dış gebelik boyutları ilerlemiş ise tedavisi ameliyattır. İlaç tedavisine yanıtsız kalan durumlarda da bir sonraki basamak ameliyattır. Açık ve kapalı olmak üzere 2 ameliyat seçeceği bulunmaktadır. 

 

Dış gebelik sonrası tekrar dış gebelik oluşma ihtimali normale göre artmıştır. İlaç tedavisi ile tedavi yapıldıysa yeni gebelik planlamasına 3 ay sonra başlanması gerekir. Kapalı ameliyat ile tedavi olmuşsa ortalama 2 adet sonrasında gebelik planlanabilir. Açık yöntemle ameliyat yapıldıysa yaklaşık 4-6 ay sonra gebelik planlanması gerekmektedir. Ameliyat sonrası tüplerden en az biri duruyorsa tekrar gebelik şansı yüksektir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Sağlam Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)