Diş Gıcırdatma – Sıkma Problemi ve Tedavisi
Yazar Özlem Ersöz • Diş Hekimi • 19 Temmuz 2016 • Yorumlar:
Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma durumudur. Ortaya çıkma nedenleri arasında psikolojik ve anatomik nedenleri sayabiliriz.
Anatomik nedenler çene bölgesinde oluşan ve dişlerin diziliminden kaynaklanan sorunlardır. Bu da kapanış bozukluğuna neden olur. Bu problemi yaşayanlarda dişlerin kesici kenarlarında aşınmaya bağlı diş boylarının kısaldığını, diş yüzeylerinde çok ince çatlakların oluştuğunu görülür. Ayrıca hastalarda diş mine dokusunun incelmesine bağlı, soğuk- sıcak hassasiyetleri fazla olmaktadır.
Diş gıcırdatma nedenlerinden bir diğeri ise psikolojik sebeplerdir. Stresin bruksizm üzerinde çok büyük etkisi vardır. Vücudumuzda stres belirtilerini ilk olarak gördüğümüz yer ağız dokularıdır. Stres bruksizmin hem oluş nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli faktör olarak belirlenmiştir. Günlük hayatımızda yaşadığımız olumsuzlar nedeniyle uyurken gerilmeler , diş sıkma ve gıcırdatma oldukça sık yaşanır. Diş gıcırdatmayı arttıran nedenler arasında aşırı sinirlilik , çok hassas olmak , titizlik rahatsızlığı bulunmaktadır. Diş gıcırdatma sıkma problemi yalnızca yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilir. Damakların kaşındığı dönemlerde, bebeklerde diş çıkarma, çocuklarda daimi dişlerin çıkışı sırasında görülebilir.
Diş gıcırdatma sıkma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumlar ;
Dişlerde aşırı hassasiyet
Dişlerde kırılma
Dişlerin sallanması
Dişetlerinde çekilmelerin oluşması
Dişlerde aşınmaların meydana gelmesi
Yanaklarda tahriş
Kas ağrısı
Baş ağrısı
Çene eklemi ağrısı
Diş gıcırdatma (bruksizm) tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. İlk aşama stresi ortadan kaldırmaktır. Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır fakat bu yöntem yeterli olmayabilir bunun yanı sıra bazı ek tedavi yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler arasında uyku terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi sayılabilir.