Diş hassasiyeti neden kaynaklanır, tedavisi nedir?

Yazar Büşra KabaağaçAğız Ve Diş Sağlığı • 8 Aralık 2017 • Yorumlar:

Hassasiyet; dişlerin sıcak ve soğuğa, bazı gıdalara ve hatta diş fırçalamaya karşı verdiği keskin ve kısa süren ağrı şeklinde ortaya çıkan bir sorundur.

Dişin en dışta bulunan sert mine tabakasının altında, ağrıyı uyaran sinirlerin üzerini örten "dentin" adı verilen gözenekli bir tabaka bulunmaktadır. Diş minesinin aşındığı ve dentin dokusunun açığa çıktığı durumda ise sinirler sıcak,soğuk ve diğer etkenler karşısında savunmasız hale gelir.Bunun sonucu olarak çeşitli besinlerin alımı ile birlikte dişlerde ani bir ağrı hissine sebep olabilir.

Diş hassasiyeti; çeşitli sebeplerle diş minesinin aşınması (asitli gıdaların fazla tüketilmesi, yanlış diş fırçalama gibi) , diş minesinde oluşan kırık ve çatlaklar ve dişetinde meydana gelen çekilmeler sebebiyle ortaya çıkabilir.

Ağız bakımı yaparken orta sertlikte veya yumuşak bir diş fırçası ile doğru diş fırçalama tekniğinin kullanılması, aşındırıcı diş macunlarından uzak durmak, florlu ağız gargaralarını tercih etmek ve hassasiyet giderici diş macunlarının düzenli kullanımı diş hassasiyetini hafifletebilir. Şikayetlerinizin devamlılığı halinde diş hekiminizle görüşüp hassasiyeti önleyen tedavilere başlamanız gerekmektedir.

İlerlememiş hassasiyet varlığında hassasiyet giderici ajanlar ile basit tedavi yaklaşımları uygulanabilir. Fakat hassasiyet giderilemiyorsa ve dişler üzerinde şiddetli aşınmalar gözlenmekte ise dişlerdeki hassasiyet farklı restorasyonlar ile giderilebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)