Diş Hassasiyeti Neden Olur?
Yazar Ela Çabuk • Periodontolog • 4 Kasım 2019 • Yorumlar:
Diş hassasiyeti diş ile birlikte diş köklerini de etkisi altına alabildiği için hastaların günlük yaşantısını oldukça ciddi düzeyde sıkıntıya sokabiliyor. Dişleri koruma görevini üstlenmiş olan diş minesi pek çok farklı unsura bağlı olarak incelebilir. Kimi durumlarda da yine farklı nedenlere bağlı olarak diş eti çekilmesi görülebilir. Bu gibi durumlarda diş hassasiyetinin oluşması da uzun sürmüyor. Diş hassasiyeti farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için ülkemizde nüfusun yaklaşık % 60’ına yakın kişinin yaşadığı sıkıntılardan biridir.
Diş Hassasiyetinin Belirtileri
Aslında diş hassasiyetini fark etmek için uzun uğraşlar vermeye hiç gerek yok. Çünkü tatlı, sıcak ya da soğuk içecekler tüketilirken dişlerde ciddi bir sızlama meydana gelir. Bununla birlikte asitli içeceklerin tüketimi sırasında da diş hassasiyeti oluşabilir. Dolayısıyla hastaların diş hassasiyetini fark etmemesi pek mümkün olmuyor. Çok sayıda kişi bu şikayetle bir diş hekimine müracaat ediyor. Bununla birlikte diş hassasiyetinin olup olmadığını anlamanın son derece kolay bir yolu da var. Dişlerinizi birbirine değdirerek dudaklarınızı açın bir havayı içinize çekin. Şayet dişlerinizde hafif de olsa bir sızlama ya da ağrı meydana geldiyse diş hassasiyetiniz var demektir.
Diş Hassasiyeti Kendi Kendine Geçer Mi?
Hastalar arasında en çok merak edilen sorulardan biri de diş hassasiyetinin kendi kendine geçip geçmediği oluyor. Diş hassasiyeti her hastada farklı şekilde ve farklı seviyede ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı hastalarda kendi kendine ortadan kalkabilen bir durum olduğunu belirtelim. Yaşamın bir başka evresinde yeniden diş hassasiyeti oluşabilir ya da yeniden ortadan kalkabilir. Ancak özellikle yiyecek ve içecek tüketilmesi sırasında hastaların ciddi bir sıkıntı yaşaması, diş hassasiyeti durumuna müdahale edilmesini gerektirebiliyor. Bu nedenle zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurulmasında fayda olacaktır. Diş hassasiyetinin kendi kendine geçmesini beklemek akılcı bir tercih değil. Çünkü her hastada diş hassasiyeti kendi kendine ortadan kaybolmayabilir ve bunu beklemeniz gereksiz bir zaman kaybına dönüşebilir.
Diş Hassasiyeti İlaçla Geçer Mi?
Diş hassasiyetinin ağızdan alınan bir ilaç yardımı ile ortadan kaldırılması pek olası bir durum değildir. Öncelikle diş hassasiyetine nelere sebep olduğunun doktorunuz tarafından tespit edilmesi gerekir. Çünkü dişte bir çatlak olması diş hassasiyetine sebebiyet verebiliyor. Bu problemi ortadan kaldırmak için öncelikle kaynağının yani nedeninin tespit edilmesi gerekir. Sonrasında yapılacak basit müdahaleler bu problemden tamamen kurtulmanızı sağlayabilir. Örneğin diş hassasiyetinin nedeni diş etlerinde meydana gelen bir sağlık sorunu varsa doktorunuz tarafından bu duruma müdahale edilecektir.
Şayet diş çürüğünden kaynaklı olarak hassasiyet yaşıyorsanız restorasyon çalışması ile hem çürükten hem de diş hassasiyetinden kurtulabilirsiniz. Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler diş hassasiyetinin sadece seviyesinin azalmasını sağlayabilir. Bu yöntemlerle hassasiyet kaynaklı sızlamaya ya da ağrıyı daha az hissedebilirsiniz. Ancak bu sonunda tamamen kurtulmak istiyorsanız zaman kaybetmeden bir diş hekimine görünün.