Diş Hekimliğinde Acil Yaklaşım

Yazar Yeşim Ramos DavarcıoğluPeriodontolog • 13 Kasım 2016 • Yorumlar:

Diş Hekimliğinde Acil Yaklaşım

Dişlerde beklenmedik zamanlarda sorunlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda doğru yapılacak ilk yardım büyük önem taşır. Bu aşamada yapılacak basit uygulamalarla sonradan çözülmesi zor olabilecek sorunlar ortadan kaldırılabilir.

Acil Müdahale Gerektiren Diş Sorunları Nelerdir?

Ağrıya neden olan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen karışım ağız içinde çalkalanmalıdır. Ağrıyan diş üzerine kesinlikle aspirin ve benzeri ağrı kesiciler konulmamalıdır. Bu tür ilaçlar kimyasal yapıları nedeniyle diş eti ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olmaktadır. Bu ise diş ağrısına ek yeni bir ağrının ortaya çıkmasına yol açmaktadır.İltihap nedeniyle yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Dişte çürük nedeniyle oyuk oluşmuş ise buraya çok az karanfil yağı emdirilmiş pamuk konabilir. Bu ağrının azalmasına yardımcı olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki yumuşak dokuları tahrip edici özelliği olan karanfil yağı gereğinden fazla kullanılmamalıdır.

Diş Kırılmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kırılan diş parçası tedaviye yardımcı olabileceğinden ötürü mümkünse saklanmalıdır.
Vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.
Bölgede bir kanama meydana gelmiş ise bu bölgeye temiz bir gazlı bez ile basınç uygulanmalıdır. Buna rağmen kanama durmuyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Diş kırılmaları, dişlerin yerinden oynaması ya da çıkması ile ağız dokusundaki yaralanmalar ve beyin sarsıntısı genellikle sportif faaliyetler esnasında çarpma-düşme ve kazalar neticesinde oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda özellikle çocuklarda yapılan sportif faaliyetlerin risklerine karşı geliştirilmiş uygun koruyucular kullanılmalıdır.
Diş darbe nedeniyle kendi yuvasında yer değiştirmiş ise hafif bir parmak basıncı ile diş eski pozisyonuna getirilmeye çalışılmalıdır.

Daimi Dişin Yerinden Çıkması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Mümkünse yerinden çıkan diş bulunmalıdır. Bulunan diş taç kısmından tutulmalıdır. Diş kök kısmından tutulmamalı böylelikle buradaki dokuların daha fazla zarar görmesi engellenmelidir. Taç kısmından tutulan diş üzerindeki yabancı maddeler akan su altında yıkanmalıdır. Bu esnada diş kesinlikle ovalanmamalı ya da fırça ya da benzeri bir alet ile temizlenmeye çalışılmamalıdır. Bu işlemlerin ardından diş yuvasına yerleştirilmeye çalışılmalıdır. Ancak bu aşamada aşırı basınç uygulanmamalıdır. Bu diş ve diş yuvasında ciddi hasarlara neden olabilir. Eğer diş yuvasına yerleştirilmişse sabit kalmasını sağlamak için üzerine temiz bir gazlı bez konularak ısırılmalıdır. Bu ilk müdahalelerin ardından ise yerinden çıkmış dişin tekrar kazanılabilmesi ve diş dokularının fazla zedelenmemesi için vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Eğer diş yuvasına yerleştirilememişse diş hekimine gidinceye kadar süt ya da su içinde korunmalıdır. Unutulmamalı ki uygun şartlarda korunan ve en geç yarım saat içinde diş hekimine ulaştırılan dişin tekrar kendi yuvasına yerleştirilerek kurtulma şansı yüzde 90’dır.

Dudak ve Yanak Yaralanmaları

Yaralı bölge ılık su ile temizlenmelidir. Yaralı bölgede kanama varsa gazlı bir bezle üzerine basınç uygulanmalıdır. Yanak ya da dudak dışından soğuk kompres uygulanmalıdır. Eğer yara büyük ise ve kanama durdurulamıyorsa hemen diş hekimine ya da sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Diş Çekimi Sonrası Oluşan Kanamalar

Diş çekimleri ardından hafif kanamalar olağandır. Ancak şiddetli kanama varsa hemen diş hekimine ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sızıntı şeklindeki kanamalar çekim yeri üzerine konulan gazlı beze basınç uygulayarak bir süre tutulursa duracaktır. Eğer kanama hala durdurulamamışsa diş hekimine ya da bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Diş Çekimi Sonrası Öneriler

Çekim ardından hekimin yanından ayrıldıktan sonra, gazlı bezle uygulanan tampon ısırılarak yerinde tutulmalıdır. Kanama var ise ikinci tamponda çekim yerine konabilir. Çekimin ardından 4-6 saat kadar sızıntı şeklinde kanama olması olağandır. Çekimden sonra baş yüksekte tutularak yatılabilir. Çekimin ardından 2 saat süreyle herhangi bir şey yenmemeli, sıcak içeceklerden özellikle kaçınılmalıdır. Alkol ve kanamayı artırabilecek ilaçlar alınmamalıdır. Eğer herhangi bir sorun oluşursa (kanamanın artması, uzun sürmesi, şiddetli ağrı vb) diş hekimine başvurulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)