Diş Hekimliğinde İmplant Tedavisi
Yazar Eda Tunçer • Ağız Ve Diş Sağlığı • 18 Mayıs 2017 • Yorumlar:
Diş hekimliğinde implant diş eksikliklerinde köprü yapma ya da tamamen-kısmi dişsiz kişilerde hareketli protez takma zorunluluğunu ortadan kaldıran mucizevi bir tedavidir . Dental implantlar titanyumdan yapılmış, çene kemiğine yerleştirilen, doku ile uyumlu vidalardır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle yaşı ilerlemiş sistemik hastalığı bulunan birçok hastaya da yapılabilmektedir.
Lokal anestezi ile (dolgu yaptırır gibi) dental implantlar çene kemiklerine yerleştirilir. Kullanılan implanta ve de kemiğin yapısına göre iyilişme süreleri değişebilmektedir. Bu iyileşme süresinde geçici köprü ya da geçici hareketli protezler kullanılabilir bu da dişsiz kalma, yemek yiyememe endişesini ortadan kaldıracaktır.
- Diş Hekimliğinde Estetik
Estetik günümüzde çok yaygınlaşan bir olgu olmakla beraber diş hekimliğinde oldukça önem kazanmaktadır. Dişlerimizin sağlığının öneminin yanında gülümserken dişlerimizi saklamadan özgürce gülebilmek de oldukça önem kazanmıştır. Gülüş tasarımında kişinin yüz tipi, cinsiyeti, karakteri, dudak hattı, dişetinin gülümserken görülme derecesi önem kazanmaktadır. Estetik diş hekimliğinde yapılan tedaviler kişilere özel olmakla beraber tedavi seçenekleri bellidir. Kompozit dolgular(estetik dolgular) ile yapılan tedaviler, zirkonyum kaplama, porselen laminate veneer (yaprak porselen), empressi (tamamı porslen olan kaplamalar) sayabiliriz. Bazen de sadece diş renginin kimyasal olarak ağartılması beyazlaştırılması bu estetiği yakalamada yeterli olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki en güzel gülümseme sağlıklı olan ya da sağlıklı yapılan dişlerle olan gülümseme olacaktır.
- Gingivektomi(Fazla Görünen Dişeti Tedavisi)
Gülümserken-konuşurken bazı kişilerde dişetleri olması gerekenden fazla gözükebilmektedir Bu da kişinin gülümsemesini kısıtlamasına sebep olabilmektedir. Oysa ki bu durum çok kolay bir şekilde, ağrı duyulmadan ve tek diş hekimi randevusu ile tedavi edilmektedir.
- Kist Operasyonları
Başarısız kanal tedavi sonrası ya da uzun süre tedavi edilmemiş dişlerin kök uçlarında iltihaba bağlı kistler oluşabilmektedir. Çene kemiklerini eritebildikleri için ayrıca sinüs , sinir, burun tabanı gibi anatomik yapılara zarar verebilmektedirler. Bu yüzden muhakkak çıkartılmalı patolojiye gönderilmeli ve gereken tedavi uygulanmalıdır.
- Endodonti(Kök Kanal Tedavisi)
Kök kanal tedavisi dişlerin çürük sebebiyle çekilme zorunluluğunu ortadan kaldıran, kişinin ağrısını gideren, kök uçlarındaki iltihabın kurumasını sağlayan mucizevi bir tedavidir.
Dişeti Tedavileri(Periodontal Tedaviler)
Kanayan, ağız kokusuna sebep olan, fırçalarken ağrı yapan ya da olması gereken seviyede bulunmayan kızarık, şiş, kanamalı dişetlerini sağlığına kavuşturan tedavilerin tümüdür.