Diş Hekimliğinde Zirkonyum
Yazar Erdinç Kılıç • Diş Hekimi • 26 Aralık 2019 • Yorumlar:
Zirkonyum kimyasal bir element olup, sembolü Zr dir. Arapça “rengi altına benzeyen” anlamına gelen zargon kelimesinden gelmektedir.
Kimyasal simgesi “Zr” olan element tablosunun 4-B grubunda yer alan metal bir elementtir. Erime noktası 1855 derecedir. Grimsi beyaz bir metaldir. Isıya ve korozyona dayanıklıdır. Kırılma direnci 7-10 MPa dır. Bükülme direnci 1570 MPa dır.
Zirkonyum yüksek derecede mekanik dayanıklılığa sahiptir. Çok başarılı estetik ve gelişmiş biyo-uyumluluğa sahip bir malzemedir. Diş hekimliği endüstrisinde bilinen en sert seramiktir. Diş hekimliği endüstrisinde çeşitli ebatlarda bloklar halinde kullanılır. CAD/CAM teknolojileriyle beraber kullanılan monolitik zirkonyum malzemeler zamanla geliştirilmiştir.
Monolitik zirkonyumlar, kısmi olarak ytrium ile stabilize edilmiştir (%0.01). Bu da metalin mekanik direncini artırmıştır. Zirkonyum başarılı estetik özelikleriyle beraber daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Ayrıca yetersiz interdental mesafe varlığında da implant üstü monolitik zirkonyum restorasyon yapım oranı da artmaktadır. Monolitik zirkonyumlar özel boyama solüsyonları ile boyanarak doğal diş rengi elde edilebilmektedir.
Monolitik zirkonyumların kırılmaya karşı gösterdikleri yüksek direnç, interokluzal mesafenin yetersiz olduğu vakalarda da kullanım avantajı sağlamaktadır. 0.5 mm lik bir okluzal kalınlıkta bile yeterli direnci ve sağlamlığı gösterebilmeleri, posterior restorasyonlarda kullanılabilmelerini sağlamaktadır.