Diş İmplantı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Yazar Pınar YüceAğız Ve Diş Sağlığı • 9 Aralık 2020 • Yorumlar:

Diş Çekimini Sonrasında Hemen İmplant Uygulanabilir mi?

Diş çekimi sonrası implant uygulanması ‘inmmediat implant uygulaması’ olarak isimlendirilir. Diş çekimini sonrasında hemen implant uygulanması mümkün olup belirli koşullarda yapılabilmektedir. Diş çekimi sonrası hemen implant uygulanması diş çekimi soketinde enfekte dokular varsa uygun değildir.

Hareketli (damak) protez kullanan hastalara implant tedavisi uygulanabilir mi?

Tamamen dişsiz ağıza sahip hastalar bile yeterli kemikleri varsa doğrudan, yoksa kemik oluşturma işlemi sonrası yapılacak implantlar sayesinde hareketli protezlerden kurtulabilirler. Özellikle alt çenede takıp çıkarmalı bir protez kullanılması hasta için oldukça zordur çünkü, içeride sürekli hareket halinde bir dil dışarıda yanak ve dudak konuşma ve yemek yeme esnasında hastaya oldukça sıkıntı oluşturur. Alt çenede dil, dudak, yanak ve çiğneme hareketleri ile sabit duramayan ve sıklıkla vuruk yapan protez ile ilgili sorunlar, implant yapılarak giderilebilir.
Ayrıca üst total protezlerin tutuculuğunu sağlayabilmek için yapılan damağı kapatan dizaynından dolayı oluşan mide bulantısı gibi sorunlar da ortadan kaldırılmış olur. Bu durumda sabit ya da takıp çıkarılan implant destekli protezler yapılabilir. Her iki tip protezde de oynama ve bulantı şikayetleri ortadan kalkar.

Kimlerde implant uygulaması risklidir?

  • İyileşmeyi etkileyen diyabet(şeker hastalığı) ve kronik kalp/damar hastalıkları

  • Kemik gelişimi tamamlanmamış olan 18 yaş altı hastalar

  • Hamileler

  • Çok miktarda sigara kullanan kişiler (sigara kullanımı ağız içindeki iyileşmeyi baskılar ve implant başarısının düşmesine neden olabilir)

  • Baş ve boyun bölgesine yapılmış olan radyasyon tedavileri

  • Bağ dokusu hastalıkları, hemofili(kanama hastalığı) ve önemli bağışıklık sistemi yetersizlikleri olan kişiler

  • Kortikosteroid ya da immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireyler

Bu hastalarda implant uygulaması risklidir, başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ancak hastalıklarının derece ve ciddiyetine bağlı olarak implant yerleştirilmesi mümkün olabilir. Bu konuda son karar hastalıkların takibini yapan hekimden de görüş alınarak diş hekimine aittir.

Dikişsiz (flepsiz) implant tedavisi nedir?

Dişeti kesilmeden ve dikiş atılmadan implant yapılmasına flepsiz implant cerrahisi denilir. Her hasta bu teknik için uygun olmayabilir. Bu konudaki kararı hekiminiz ilk muayenenizin sonunda verecektir.

İmplant işlemi yapılırken ağrı hisseder miyim? İmplant yapıldıktan sonra ağrı yapar mı?

İşlem öncesinde  hastaya çoğunlukla lokal anestezi, bazı durumlarda genel anestezi uygulanır. Anestezinin etkisi ile cerrahi işlem sırasında hastada hiçbir şekilde acı veya ağrı hissi oluşmaz. Lokal anestezi yapılan hastalarda, gün içerisinde anestezi etkisi dağıldıktan sonra hafif ağrılar olabilir. Bu ağrılar normal karşılanmaktadır. İşlem sonrası diş hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanılarak bu durum ortadan kalkar. İmplant iyileşme döneminde oluşan hafif ağrılar diş çekiminde oluşan ağrılardan farksızdır.

İmplantın ömrü kaç yıl olur?

İmplant tedavisi uygulanmış birçok hastanın uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir. Ancak bu uzun sürecin en önemli etkeni hastanın implantın günlük bakımına gösterdiği özendir. Doğal dişleri olan her kişi gibi implant hastaları da mutlaka 6 ayda bir diş hekimine başvurmalı ve diş temizliği yaptırmalıdır. 

İmplant yapıldıktan sonra baş ve boyun gölgesinin tomografi(BT) veya MR’ını çektirebilirmiyim?

İmplant uygulanması sonrasında MR veya tomografi çekilmesinde sakınca yoktur.

Vücutta kemik erimesi olması çene kemiğinde de kemik erimesi olması anlamına gelir mi?

Vücutta yüksek oranda kemik erimesi (osteoporoz) olsa bile ağızda çok iyi bir kemik olabildiği gibi vücutta çok iyi bir kemik olduğu halde ağızdaki kemik hacmi yetersiz olabilir.

İmplant uygulandıktan sonra protezlerim yapılana kadar dişsiz mi kalacağım?

İmplant uygulama sonrası dişsiz kalma hastaların en önemli korkularındandır. Biz diş hekimlerinin amacı bu dönemde hastalarımızı dişsiz gezdirmemektir. Bu dönemde geçici protezler imdadımıza yetişiyor. İşlem sonrası iyileşme döneminde geçici hareketli protez yada uygulanan yönteme göre sabit bir protez kullanabilirsiniz.

İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik dokusu olmadığında ne yapılabilir? İmplant tedavisi için yeterli destek kemik olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Hastanın implant uygulaması için yeterli kemik kalınlığının olup olmadığının tespiti klinik muayene ve 3D çene ve diş tomografisi ile tespit edilebilir. Yeteri kadar kemik dokusu olmayan hastalarda kemik greftleme işlemi ile bu sorun aşılabilir. Bu işlem için üst arka bölgede sinüs lift, blok greftleme, alt çenede yatay ve dikey yönde kemik oluşturma işlemleri yapılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Pınar Yüce Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)