Diş İmplantları

Yazar Orhan SağlamDiş Hekimi • 14 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Süt ve sürekli dişlerden sonra Üçüncü Diş Çıkartma Dönemi:

Implant; herhangi bir nedenle çekilmiş veya eksik olan diş veya dişleri yerine koyabilmek için çene kemiğine yerleştirilen; diş kökünü taklit eden genellikle titanyumdan yapılmış, kök şeklinde doku dostu bir vidadır. Bu kısmı çene kemiği ile kaynaştıktan sonra üstüne tek diş veya protez yapılır.

Nasıl yapılır?

Öncelikle implant adayının genel sağlık durumu değerlendirilir; yüksek tansiyon, kontrol altında olmayan şeker hastalığı,kanama ve pıhtılaşma ile ilgili hastalıklar, düzenli kullanılan bazı ilaçlar gibi durumlar dışında önce bir digital tomografi ile uygunluk araştırılır. Her şey yolunda ise implant vidası lokal anestezi ile yerleştirilir.

İmplant diş yapımı ne kadar sürer?

İmplant vidalarının yerleştirilmesini takiben genelde üst çenede 3 ay alt çenede ise 2 ay beklemek yeterli olmaktadır. Bu süre uzayabileceği gibi bazı implant tiplerinde daha da erken ölçü aşamasına gelinebilmektedir.

Çene kemiğim çok aşındı; implant yaptırabilir miyim?

Yine; kontroller sonrasında zayıflamış çene kemiğinin güçlendirilmesi mümkündür. Ancak bu işlem tedavi süresini uzatacaktır.

İmplant Tedavisi Hangi Koşullarda Uygulanır?

-Bir veya birden fazla diş eksikliği varsa
-Eksik dişin yanındaki dişler sağlam ve aşındırılması istenmiyorsa
-Uzun dişsiz boşlukların varlığında sabit bir köprü protezi isteniyorsa
-Çok sayıda diş eksik ise İmplant tedavi modern seceneklerinden birisidir.
-Hastanın ağız bakımı iyi değilse
-Yerleştirileceği alanda yeterli kemik desteği yok ise
-Hastanın genel sağlık durumu iyi değilse yapılmamalıdır.
İmplant ile eksik dişlerin neden olduğu çiğneme fonksiyonu ve estetik tekrar kazanılır.

İmplant uygulaması olası zararlar nelerdir?

Doğru planlama yapılmaması durumunda başarısızlık mümkündür. Bunlar; geçici veya kalıcı sinir hasarı, komşu dişlere zarar verilmesi, veya implant tedavisinin başarısız olmasıdır. En önemli konu ”planlama” , dikkatli uygulama, uygun implant ve üst yapı seçimi, üst yapı dişin gerekli şekilde yapılmasıdır. Tabii ki bunun bir ”protez” olduğu unutulmadan gerekli bakım, temizlik ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması gereği unutulmamalıdır. Hiç değilse yılda  bir kez doktora kontrole gidilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)