Diş Protezi
Yazar Baran Bardakcı • 15 Şubat 2024 • Yorumlar:
Diş protezleri hasarlı dişlerin rekonstrüksiyonu veya eksik dişlerin yerinin doldurulması ile kusurların giderilmesini amaçlayan yapay dişlerdir. Dokuların sağlık, estetik ve rahatlığı baz alınarak uygulanan diş protezleri her hastanın durumu, ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda kişiye özel uygulamalarla gerçekleştirilir. Bunun sonucunda hastanın kaybolan çiğneme fonksiyonu iyileştirilirken, ısırma ve çiğneme hareketlerinde rahatlık sağlanır. Ek olarak, bozulan ağız yapısı ve yüzün genel görünümü düzeltilir.
Dokuların sağlık, estetik ve rahatlığı baz alınarak uygulanan diş protezleri her hastanın durumu, ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda kişiye özel uygulamalarla gerçekleştirilir.
Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Eksik dişlerin yerini alan ya da diş kusurlarını düzeltmeyi amaçlayan yapay dişler olarak tanımlanan diş protezleri, kişilerin ağız ve diş yapısı, diş kökü, eksik diş sayısı ve konumu ya da dişteki harabiyet derecesine göre farklı şekillerde uygulanır.
Bu aşamada diş protezleri; hastaların ihtiyaçları, estetik kaygıları ve sosyo-ekonomik durumlarına göre dişe en uygun çözümü sunacak şekilde çeşitlilik gösterir. Bu açıdan diş protezleri 4 gruba ayrılır. Bunlar:
-
Sabit protezler
-
Hareketli protezler
-
İmplant üstü protezler
-
Çene-yüz protezleri.
Sabit Protezler
Kişilerin doğal dişleriyle desteklenen ya da doğrudan doğal dişler üzerinde işlem yapılarak uygulanan sabit protezler, kişilerin diş eksikliklerini ve buna bağlı estetik kusurları düzeltmeye odaklı diş hekimliği uygulamalarıdır. Diş protezleri arasında doğal diş formuna en yakın protez türü olan sabit protezler, ağız içerisinde hareket etmeme özellikleri ile daimi dişleri taklit eden bir yapıya sahiptir.
Sabit protezler doğal dişin kendisi ya da desteğine ihtiyaç duyan bir uygulama olup, bu anlamda tüm dişsizlik türleri için uygun değildir. Sabit protezlerin uygulanabilmesi için diş eksikliği olan bölgenin iki tarafında en az iki tutucu sağlam ve uzun köklü dişin olması gerekir. Bu doğrultuda, sabit protezlerin tercih edildiği hastalar genel olarak tek diş eksiği ya da tek diş deformasyonu olan ya da iki bölümünde diş desteğine sahip birden fazla diş boşluğuna sahip hasta gruplarıdır.
Sabit protezler kendi içerisinde temel olarak kuron ve köprü uygulamaları ile çeşitlenir. Ayrıca bu uygulamaları güçlendirmek için inley ve onley dolgular da kullanılır.
Kuron
Kuron, dolgu uygulamasının yetersiz kaldığı hasarlı dişlerde uygulanan sabit protez çeşididir. Bu uygulamada, diş belirli kısımlarda küçültülerek en uygun malzeme ile kaplanır ve bu sayede daha estetik ve doğal bir görünüme ve daha sağlam bir yapıya kavuşur. Özel bir yapıştırıcı ile uygulanan bu kaplama hasta tarafından çıkartılamaz. Kron kaplama tedavisi;
Diş desteğinin yetersiz olması,
Diş yapısının zayıf olduğu durumlarda dişin kırılmasını önlemek,
Büyük dolguların restorasyonu,
Diş implantlarında kırıkları, şekil ve renk bozukluklarını düzeltmek için yapılan estetik amaçlı işlemlerde tercih edilir.
Köprü
Köprüler bir ya da birden fazla diş eksikliği olan hastalarda yan bölümlerdeki dişlerden destek alınarak uygulana sabit protezlerdir. Bu işlemde, diş boşluklarını doldurmak için komşu dişler küçültülür. Alınan ölçüler sonrası yapılan köprü protez özel bir yapıştırıcı ile dişe uygulanarak eksik diş ya da diş boşlukları doldurulmuş olur. Köprü protezlerde genel olarak porselen kullanılırken, alt yapı malzemesi olarak da yine dayanıklı tam porselen ya da zirkonyum tercih edilebilir.