Diş Renklenmeleri ve Beyazlatma
Yazar Ezgi Aydın Kozacıoğlu • Ağız Ve Diş Sağlığı • 24 Şubat 2020 • Yorumlar:
-
Renklenme Neden Olur?
Dişteki renklenmeler dış veya iç etmenler yüzünden oluşabilir. Kötü ağız hijyeni eski dolgu ve kaplamalar, çay kahve tüketiminin yoğun olması, plak birikimi, demir içerikli ilaç kullanımı dış etmenleri oluştururken; genetik, çocuk yaşta bazı antibiyotiklerin kullanımı, travma, çocuklukta geçirilen ateşli hastalıklar, kanal tedavisinde kullanılan bazı materyaller iç etmenleri oluşturur.
Renklenmenin şekli etmenin tipine göre değişiklik gösterir ve dişi beyazlatmada uygulanacak yöntem vakaya uygun seçilir.
-
Tedavisi Nasıl Olur?
Diş beyazlatma, diş renginin özel jellerin ışık altında aktive edilmesi ile açılması işlemine denir.
Beyazlatma hekim tarafından klinikte ya da hekim kontrolünde hasta tarafından evde yapılabilmektedir. Hekim tarafından yapılan beyazlatma tedavisi 1 veya birkaç seans olarak hekim tercihine göre uygulanır. Evde yapılan beyazlatma tedavisinde hastaya özel plak hazırlanır. Ön 6 veya 8 diş beyazlatılmak için hedef alınır. Bu plak ofis tipine göre daha hafif jellerle ışık aktivasyonu olmadan, hekimin uygun gördüğü periyotta hasta tarafından uygulanır.
-
İyileşme Süreci
Beyazlatma işlemi seans sonunda fark edilen, gözle görülür bir değişim yaratmalıdır. Fakat bu tedaviler diş hassasiyetine neden olabilir. Bu hekim tarafından mutlaka hastaya belirtilen bir risktir ve kar – zarar hesabını hasta kendisi yapmalıdır. Tedavi süresince sigara, tütün çiğneme veya kahve gibi boyayıcı maddeler ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Hasta ağız hijyenine dikkat etmelidir.
-
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Beyazlatma sonrası, işlemin faydasını mümkün olduğunca uzun süre görebilmek için hastalar çay, kahve, sigara, kola benzeri renklenmeye neden olabilecek alışkanlıklardan mümkün olduğunca uzak durmalı ve ağız hijyenine dikkat etmelidir.