Diş Sağlığı Ve Beslenme İlişkisi
Yazar Ezgi Şenyurt • Diş Hekimi • 4 Ocak 2018 • Yorumlar:
Ağız ve diş sağlığı iyi bir beslenmenin göstergelerinden biridir. Amerikan Diyetisyenler Derneği ve Diş Hekimleri beslenme tavsiyeleri ile ağız sağlığını korumanın mümkün olabileceği görüşündeler ve hastalarına bu konuda özel beslenme eğitimi veriyor ve tavsiyelerinde bulunuyorlar. Çalışmalar gösteriyor ki diş sağlığını etkileyen birçok etmen olabilmesine rağmen beslenme bu konuda önemini her zaman koruyor.Sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü önerileri diş sağlığı önerileri ile örtüşüyor bu da bize bir kez daha doğru beslenmenin önemini gösteriyor.
Dikkat edilmesi gerekenler:
• Sert kabuklu meyveler küçük parçalar halinde doğranmış olarak yenilmeli,ısırılmamalıdır.(elma veya havuç gibi)
• Patlamış mısır ve cipslerden uzak durulmalı yenilmesi halinde hemen dişler fırçalanmalıdır.
• Sert ekmekli besinler küçük lokmalar halinde yenilmeli diş etine zarar vermekten kaçınılmalıdır.
• Diyet kalitesinin düşüklüğü ve yetersiz beslenme de diş kaybını arttıran başka bir noktadır. Bu sebeple özellikle kalsiyum ve fosfordan zengin besinlerin tüketimine diş sağlığı için önem verilmelidir.
Mesela bir parça peynir bu görevi mucizevi bir şekilde yerine getirmektedir.
Peynir enerji değeri yüksek ve protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besindir. Sindirim olarak sütten daha kolay olan peynirin yağ oranı ise çeşidine göre değişiklik gösterir. Ayrıca Fosfor da vücudumuz için büyük önem taşıyan minerallerdendir. Vücudumuzdaki fosforun yaklaşık yüzde 75- 80’i kemik ve dişlerdedir. Süt özellikle fosfordan yana zengin bir gıdadır. Bu nedenle peynir de fosfor için iyi bir kaynak oluşturabilir. Fosfor kemik ve dişlerin oluşumunda kalsiyumla birlikte görev alır. Bu nedenle bu iki mineralin birlikte olduğu peynir beslenmede iyi bir tercihtir.
Peynir dişleriniz için birden çok yarar sağlar. İlk olarak ağzınızın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur ve diş için iyi bir koruyucu görevi üstlenir. Aynı zamanda dişleri çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler olmasını engeller. Bir şeyler yemeden önce ya da sonra yenecek peynir ağzınızdaki tükürük üretimini arttırır ve bu da plaklara ve çürüklere neden olan şekerleri ve yemek artıklarını yıkar ve zararlı asitleri nötralize etmeye yardımcı olur. Özellikle şekerli ve asitli gıdalar dişler üzerine yapışıp kaldıkları için kolay temizlenememektedir bu da diş sağlığı için sakıncalı olmaktadır. Bunların tamamen kesilmesi yerine belirli bir düzen içinde tüketilmesi daha doğru olacaktır. Bu yüzden şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar 3 ana öğün içinde tüketilmelidir.
Yapılan araştırmalara göre bir parça peynir yemek diş minenizin üzerinde koruyucu bir kılıf oluşturarak çürük oluşturan asitlerin yıpratıcı etkisine karşı korumaktadır. Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi her an elimizin altında olan bu gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının başlıca sorumluları olarak kabul edilmektedir. Şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse, ağız suyla çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir. Yine şekerli gıda yenildikten sonra ağza atılacak bir parça peynir, şekerin dişi çürütme etkisini gidermesi açısından son derece önemlidir. Diş sağlığındaki önemi açısından peynir, özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besindir. Bu faydaları elde etmek için bir avuç peynire de gerek yok – kesme şeker büyüklüğünde bir parça da yeterli olmaktadır.
Peynir dışında pek çok gıda dişleri, dişetlerini ve çene kemiğini güçlendirmesinin yanı sıra yapıları gereği ağız ortamını nötralize etmeye, tükürük akışını kontrol etmeye yarayarak dolaylı olarak dişlerin temizlenmesine fayda sağlamaktadır. Örneğin; yeşil çay, yoğurt, kivi, maydanoz, elma, çilek, kereviz vb. Bu gıda maddeleri ağız ve diş sağlığımız için ağız hijyeninin yanında destekleyici özellik taşımaktadır.