Diş Sıkma Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur ?
Yazar Merve Tunce • Diş Hekimi • 14 Aralık 2020 • Yorumlar:
Gece veya gün içinde ortaya çıkan diş sıkma alışkanlığının en büyük sebebi stres olup günümüzde toplumun büyük bir kesiminde görülür.
Hastaların çoğu genelde bu alışkanlıktan habersizdir ve fark etmezler. Diş sıkma rahatsızlığı olan hastalarımızda, çenenin arka bölümündeki kasların fazla çalışması ile çene ağrıları, eklem ağrıları, diş ağrıları meydana gelir.
Erken tedavi edilmediğinde ciddi problemler oluşturur, dişlerde aşınmalara sebep olur ve eklem problemlerine, kronik çene ağrılarına sebebiyet verir.
Tedavisinde 2 yöntem kullanılır. Gece uyurken diş sıkan hastalarda gece plağı ile tedavi sağlanır. Fakat diş sıkma gün içinde oluyorsa botoks önerilir.
Botoks ile çenenin her iki tarafına enjeksiyon yapılır ve hastanın diş sıkma kasları 6 ay boyunca geçici olarak devre dışı bırakılır. Hastanın dişlerini kapatması, yemek yemesi, konuşması ve yutkunması herhangi bir şekilde etkilenmez sadece dişlerini kuvvetle sıkamaz.
Bazı hastalar botokstan sonra 6 ay dişlerini kuvvetle sıkamadığı için botoksun etkisi geçtikten sonra da bu alışkanlığını yitirmiş olur. Bazı hastalarda ise botoks birkaç kere tekrarlanmalıdır.
Yirmilik dişler çekilmek zorunda mı?
Yirmilik dişler, 17-30 yaş arasında gelişimini tamamlayarak ağız içinde yer almaya çalışan büyük azı dişlerimizdir.
Çene yapısına bağlı olarak bazen sorunsuz bir şekilde ağız içinde yer bulan yirmi yaş dişleri, yer bulamadığı durumlarda çene kemiğinde gömük kalabilir veya diğer dişleri sıkıştırarak yarı gömük şekilde çıkabilir.
Gömük kaldığı durumlarda alt çene sinirine veya diğer dişlere baskı yapmıyorsa, herhangi bir sorun teşkil etmiyorsa ağız içinde bırakılabilir.
Yarı gömük yirmiliklerin (dişin ağız içinde bir kısmı görünüyorsa) çekilmesi önerilir, bu dişler ağız ortamı ile çene kemiği arasında bir köprü oluşturur ve besin birikimi, temizlenememesi sebebiyle enfeksiyon kaynağıdır.
Ağızda tam ve sorunsuz çıkmış yirmi yaş dişleri eğer diğer dişleri sıkıştırmıyorsa ve karşılığında diş varsa çekilmeyip ağızda bırakılabilir. Çenenin en arkasında bulunduğu için temizlenmesi ve fırçalanması diğer dişlere daha zordur ve çürümesi daha kolay olur.