Diş Temizliği Rehberi
Yazar Aişe Serpil Savaşer • Diş Hekimi • 20 Ocak 2020 • Yorumlar:
Aynı ailenin iki çocuğundan birinde çok sayıda çürük varken diğeri tek bir çürük bile oluşturmadan büyüyebiliyor. Aynı evde yaşayan Aynı gıdalarla beslenen iki çocuk nasıl oluyor da farklılık gösteriyor? Biri genetik olarak daha mı dirençli ?
Dişsel çürüklerde Kalıtımın çok az rolü vardır. Bu iki çocuk arasında asıl farklılık alışkanlıklardır. Biri dişlerini özenle fırçalamakta, bakımını yapmakta, ana öğünler arasında bir şey atıştırmamaktadır; diğerinde ise durum tam aksidir. Bunun gibi değişiklikler çok küçük görünür, fakat bir araya geldiklerinde etkilidirler. Diş Çürüğüne neden olan bir çok faktör vardır ve bunlar bir araya gelerek belli bir noktaya ulaşınca bireyler için Çürük ortaya çıkmaktadır.
Aslında dişler çürüğe karşı oldukça dirençlidir. Çürüğü önlemenin en iyi yolu etkili olan tüm faktörleri anlamak ve daha sonra elden geldiğince onları olumlu hale getirmektir.
Kötü ağız bakımının tek sonucu çürükler değildir. Kanayan dişetleri , ağız kokusu ve daha bir çok sosyal hayatın kalitesini etkileyebilen sonuçlar oluşabilir.
Yetişkinlerin sıklıkla şikayeti soğuk ve sıcak sıvılara karşı diş hassasiyeti oluşmasıdır. Bu problemin sebebi çocuklukta ve gençlikte aşırı fırçalamaktan dolayıdır. Günde iki kez nazikçe fırçalamak dişlerin çürümesini önler ve diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlar.Fırçayı dişlere fazla bastırmak uzun dönemde minede yani diş yüzeyinde aşınmaya sebep olabilir. Yumuşak fırça kullanmak ve sadece hafifçe bastırmak en iyisidir. Fırçalama ne kadar iyi yapılsa da dişler arasındaki ve diş etinin altındaki plak temizlenemez. Diş ipi, çürüğün en sık olarak başlangıç yeri olan dişler arasındaki ve diş eti altındaki plak ve gıda artıklarını uzaklaştırır.Dişlerinizin yan yüzeyleri için diş ipi kullanılması gerekir. İp diş etinin altına kadar ulaşır. Ağız içinde her bölgede dişlerin her iki yüzeyinin temizliği için mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.Küçükler için ip kullanımında en önemli bölge en son iki azı dişinin arasıdır. Çocuk büyüdükçe dişler arasındaki doğal boşluklar küçülecektir ve işlemi uygulamak kolaylaşacaktır. Her bireyin diş fırçası kendine ait olmalı ve herkes sadece kendi fırçasını kullanmalıdır. Fırça aşınmaya başladığı zaman yeni fırça alınmalıdır. Bu ortalama her dört ayda bire denk gelir. Size diğer bir tavsiyem ise çocuğunuz bir hastalık geçirirse fırçasını yenilemeniz olacak. Kış boyunca devam eden soğuk algınlıklarının sebebi bakterilerin diş fırçasında barınmaları sonucunda çocuğunuzu tekrar tekrar enfekte edebilmeleridir.