Diş Eti Sağlığı ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Ağız ve diş eti sağlığı konusunda yaptığımız yanlışlar, eşten dosttan duyduğumuz kulaktan dolma hatalı bilgiler bir hayli yaygındır. Örneğin (dişimi kanamasın diye fırçalamıyorum) diyerek diş fırçasıyla dostluğunu azaltan bir kişi hastalığının ilerlemesine, ileriki yıllarda dişlerini kaybetmeye, sosyal yaşam kalitesinde bozulmalara maruz kalır. Diş eti hastalıkları ve cerrahisi alanında çalışmış bir doktor olarak birkaç doğru bilinen yanlışı açıklamaya gayret ettim :

1- Sert Diş Fırçası Daha İyi Temizler

Dişleri temizlemek fırçanın sertliğinden ziyade fırçalama teknikleriyle ilgilidir.Sert fırçalar dişlerde bırakın temizlemeyi aşınmalara (abrazyon) ve hassasiyete yol açar.

2- Bastırarak Fırçalamak Daha İyi Temizler

Aşınmalara (Fırça Çürükleri) ne maruze kalırsınız.Mine tabakası aşınınca altındaki dentin ve kök üzerindeki sement tabakaları daha sarı renktedir ,aynı zamanda mine ye göre çok daha yumuşak olan bu tabakalar kolayca çürürler, diş eti çekilmeleri ve hassasiyet de peşinizi bırakmaz.                 

3- Karbonat, Tuz, Limon, Kahve ile Dişleri Fırçalamak Temizler ve Beyazlaştırır

Tam tersine bu değişken boyuttaki granüllere sahip maddeler diş minesinde gözle görülmeyen mikroskopik çizgilere yol açarlar ,limon gibi yiyecakler de erozyona yol açarlar.Başlangıçta bir miktar dişlerin temizlendiğini sanırsınız,sonra dişler eskisinden beter kirli görünür,kısa zamanda doğal renklerine ve parlaklığına elveda dersiniz.               

4- Diş Macununu Ne Kadar Çok Koyarsak O Kadar İyidir

Size televizyonlarda pazarlama taktiği olarak bol macun konulmasını gösteriyorlar, siz hiç bir televizyon reklamında diş temizleme tekniklerinin anlatıldığını gördünüz mü? Bol macun, doğrusu leblebi kadar olacak, ağızda erken köpürme ağızı boşaltma duygusu oluşturarak diş fırçalamanın gerektiğinden az sürede bitirilmesine yol açar. 3 dakika yerine hemen tükürürsünüz ve temizleme işleminiz baştan savma olur.                                   

5- Fırça ve Macun Islatılarak Kullanılır

Yukarda anlattığım gibi fazla köpürme temizleme etki ve süresini azaltır. Tükrük zaten yeteri kadar fırçayı ıslatacaktır.                   

6- Dişlerimi Temizletmenin Zararlı Olduğunu Düşünüyorum

Dişleri temizlerken uygun yöntemler ve uygun aletler kullanılırsa, kalından inceye polisaj pastaları ile dişler ve kök yüzeyleri düzeltilirse , dişler kurutulmaz ise, aşırı bastırılarak gereksiz aşınmalar yapılmaz ise herhangi bir zarar söz konusu olmaz.

7- Diş Fırçalarken Dişlerin Kanaması Faydalıdır

Diş etlerinin kanaması mutlaka bir hastalığın olduğunu gösterir, diş fırçalarken ,elma ısırıldığında, veya en ufak temasta kanama olması hemen tedavi ettirmeniz gerektiğinin belirtisidir.                                                 

8- Ağız Kokusu Herkeste Olur Tedavisi Yoktur

Bu konuda Doktortakvimi.com sitesinde uzun uzun açıklama yaptım. Kesinlikle ağız kokusunun tedavisi vardır, önemli olan sebebini bulup ne yapacağınızı bilmektir.                                                                                              

9- Diş Eti Hastalığının Tedavisi Yoktur Eninde Sonunda Dişlerinizi Kaybedersiniz

Diş eti hastalıkları günümüzde tedavi edilmektedir. Sadece iş işten geçmeden, hastalık yıllarca dokuları tahrip etmeden tedaviye başlamak, tedavide doğru yöntemleri kullanmak, tedavi sonrasında hastalığın yeniden tekrarlamasına izin vermemek ve tedavi sonrasında belirli aralıklarla periodik kontrol ve bakımı ihmal etmemek esastır.                                                                                                                    

10- Diş Eti Hastalığı Genetiktir Ne Yaparsanız Yapın, Anneniz Gibi Sizin de Dişleriniz Dökülür

Diş eti hastalıklarının büyük çoğunluğu bakteriyel kökenlidir. Genetik kökenli çok az sayıda ve çok sık görülmeyen diş eti hastalıkları vardır. Annenizde ve sizde aynı hastalığın olması aynı sosyal ortamlarda olunması. Aynı beslenme tarzı ve aynı bakım şekline bağlıdır. Genetiğin rolü yüzde on kadardır.                   

11- Günde 3 Kere Dişimi Fırçalıyorum Daha Ne Yapayım Artık

Sadece diş fırçası, yüzde 65 oranında etkilidir, yüzde 35 dişler arası fırçası etkilidir. Diş eti hastalıklarıyla başa çıkabilmek için zaman zaman bir periodontistin kontrolünden geçmek daha yoğun tedavilerden geçmemek için ihmal edilmemesi gereken bir husustur.

12- Dişlerim Oynuyor Doktorum Bazı Dişlerimi Aşındırmak İstedi İzin Vermedim

Bazı durumlarda dişlerinize gelen aşırı basınçları dağıtmak ,yapılacak cerrahi tedavilerden sonra iyileşmeyi ve dişlerdeki aşırı oynamayı düzeltebilir.

13- Hamilelikte Diş Eti Kanaması ve Diş Kaybı Normaldir

Hamilelerde ağız bakımının yeterli yapılmaması, hormonal değişiklikler diş eti kanamasına yol açabilir, ancak diş etleri sağlıklı olan bir anne adayı diş etlerinde hiçbir sorun olmadan hamileliğini geçirebilir. Hamilelikte varsa diş eti iltihabı şiddetlenebilir, diş kaybı, dişlerden kalsiyum kaybı olduğu konusunda da araştırmalara dayalı bir bilgi yoktur.

14- Diş Eti Hastalıkları Sinsi ve Yavaş Seyreder, Ağrı Olmaz

Diş eti hastalıkları içinde ani başlayan, şiddetli ağrı, ağız kokusu yapan tipte olanları vardır, özellikle çocuklarda ve gençlerde ani diş eti şişmeleri ve şiddetli kanamalar hiç ihmale gelmez hemen bir kötü huylu kan hastalığını düşündürmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Güngör Karagözlü Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)