Dişler Nasıl Hareket Eder ?
Yazar Ahmet Kiğılı • Ağız Diş Ve Çene Cerrahı • 29 Mart 2018 • Yorumlar:
Ortodontik diş hareketi, dişlere uygulanan devamlı kuvvetin, dişi saran dokuların uygun bölgelerinde kemik yapımı ve yıkımı yapması sonucu oluşur. Dişler, kemik içerisinde, yumuşak bir yeniden yapım (remodelling), kemik yapının bir noktada zayıflaması ve diğer noktada hızlanması ile oluşur. Kemikteki yapım, periodontal (diş çevresi) dokular tarafından kontrol edilir. Periodontal bağlar, (PDL) dişi çepeçevre saran dinamik kollajen bağlardan oluşur. PDL, kemik yapan (osteoblast) ve kemik yıkan (osteoklast) dokuları barındırır. Dişi kemiğe bağlayan yapıları barındırır.
Dişi besleyen damar ve sinir paketini barındırır. Diş üzerine gelen kuvvetler, kuvvetin uygulandığı tarafta basınç oluşturur. Bu basınç osteoklastları aktive eder ve yıkım faaliyeti başlar. Zıt taraftaki gerilim ise osteoblast faaliyetini, dolayısıyla kemik yapımını destekler. Bu, bir tren vagonundaki işçilerin, ön taraftaki taşları toplayıp arka tarafa yığmasına benzetilebilir. İdeal diş hareketi, uygulanabilecek en hafif ve kesintisiz kuvvetle yapılır.
Ortodontik tedavi sırasında ayda 1 mm kadar diş hareketi beklense de, dişlerin büyüklüğü, kemik yapısı, yaş gibi pek çok faktör bu durumu etkiler. Genel olarak yaşla birlikte kemik metabolizmasında yavaşlama olsa da uygun kuvvetler ve biyomekanik planlama ile erişkinlerde de kısa süreli ve etkin tedaviler yapılabilmektedir. Türkiye koşullarında, erişkin bireylerin, çocukluk çağlarında ortodontik tedavinin yaygın olmaması sebebiyle ortodontik tedavi ihtiyaçları karşılanamamıştır. Bu sebeple günümüz şartlarında ortodontik tedavi talep eden birey sayısı gittikçe artmaktadır.