Dişlerim Neden Bu Kadar Çabuk Çürüyor?
Yazar Göze Arukaslan • Ağız Ve Diş Sağlığı • 7 Mayıs 2021 • Yorumlar:
Hiç diş hekimine tek bir şikayetle başvurduğunuz ve farketmediğiniz bir sürü çürük veya sorun olduğunun söylendiği oldu mu? Ya da düzenli fırçalamanıza rağmen, her kontrolde yeni bir çürüğümüzün olduğunu öğrendiğiniz?
Genellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda, gençlerde ve olgun yetişkinlerde(60 yaş ve üstü) kısa sürede diş çürüğü oluşması yaygın bir durumdur.
10 yaş altı grup, gün yatmadan hemen önce süt veya diğer içecekleri tüketesi, sakız veya şekerli atıştırmalıklar yemesi ve kendi dişlerini etkili bir şekilde fırçalayamaması veya diş ipi kullanamaması nedeniyle risk altındadır.
Gençler, diş telleri, çok miktarda alkol tüketmesi ve yatmadan önce dişlerini fırçalamaması ve ders çalışırken atıştırması veya kahve tüketiminin çok olması nedeniyle risk altındadır.
Olgun yetişkinler ise aldıkları, vücut kimyasını değiştiren ve ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar, ayrıca şeker hastalığı ve menopoz gibi tükürük akışını azaltan hastalıklar nedeniyle risk altındadır.
Yeni çürük oluşması için riskler şunlardır; Diş telleri, Asidik içeceklerin çok tüketilmesi, sık atıştırma, yetersiz tükürük akışı, mevcut çürükler, genellikle azı dişlerinde görülen derin çukurlar ve çatlaklar, tükürük akışını azaltan ilaçların kullanımı, görünür plak ve yetersiz ağız hijyeni, son üç yılda çürük oluşması, mevcut dolgular ve radyografik lezyonlar.
Ne yediğimiz, içtiğimiz ve ne sıklıkla yediğimiz ve içtiğimiz, ağzımızda ne kadar süreyle asit oluştuğu büyük rol oynar. Soda, meyve suyu, enerji içecekleri, vitaminli sular ve gazlı içecekler gibi su dışındaki her şey asidiktir. Kuru, macun kıvamında veya şekerli şeyler, yiyecek parçacıklarının ağızda daha uzun süre kalmasına katkıda bulunur.
-
Yemek tüketimini yemek zamanı ile sınırlayın ve yemek saatleri dışında sadece su için.
-
Atıştırma sonrası ağızdaki asitliği nötrleyecek yiyecekler (elma,havuç,peynir,fındık gibi) tüketin,
-
Şekersiz sakız çiğneyin,
-
Çay, kahve içtikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.
-
Dişlerinizi özellikle yatmadan önce ve sabah düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın.
-
Ağız kuruluğu şikayetiniz varsa bol bol su için.
Son üç yıldaki görülen çürük ve radyografik lezyonlar önemlidir. Çürük oluşma sıklığının anlaşılmasına yardımcı olur.
Bir dişin dolgusunun veya kuronun olmasına rağmen, yeni çürükler oluşabilir. Temel olarak, açıkta kalan diş yapısının herhangi bir kısmı diş çürümesine karşı hassastır.