Dişlerin Beyaz Olması Şart Mı?

Yazar Tansu ErakmanAğız Ve Diş Sağlığı • 11 Eylül 2019 • Yorumlar:

Hepimiz Holywood’daki ünlüler gibi beyaz dişler isteriz. Fakat araştırmalar insanların %18-58 arasında diş renginden memnun olmadığını gösteriyor. Amerika’da en çok tercih edilen ve istenen tedavi diş beyazlatma olmasına rağmen İngilizler bu konuya o kadar da önem vermiyorlar. Mükemmel dizilimli bembeyaz dişler tüm magazin ve basında insanların dikkatini cekiyor. Bu yüzden beyaz dişlerin cekici görünmesinin yanı sıra sağlıklı olduğunu düşünmemiz de çok doğaldır. Halbuki dişlerin hue değeri inteinsik rengine bağlıdır. Bu da genetik ve yaş faktörünün yanı sıra sigara, yeme-içme ve bazı ilaç kullanımına bağlı olarak değişir. Yaşlandıkça dişler daha sarı görünmeye başlar. Bunun sebebi dişlerin mine tabakasının yıllar içinde aşınması ve alttaki daha sarı görünen dentin tabakasının belirgin hale gelmesidir. Kahve-çay veya soslu yemekler dişlerin üzerinde kaldığında kromojen adı verilen renkli komponentleri bırakırlar. Bunlara bir de bakteri ve mantarlar eşlik edince yeşil-gri tüylü görünümlü lekeler oluşur.

Asitli gıda tüketimi dis yüzeyini pürüzlendirecegi icin leke oluşması icin uygun ortam sağlar. Çay ve kahve bardağını yıkamadan 1 gün bekletseniz o lekeyi ne kadar zor çıkaracağınızı düşünün. Fakat bembeyaz dişlere sahip olmak demek dişlerde çürük yok demek değildir. Arayüzlerde de görünmeyen bölgelerde çürük olabilir. Diğer taraftan bembeyaz dişleriniz olmayabilir ama yine de çok sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz. Bunun için mutlaka diş hekimine kontrol ettirmelisiniz.

Yine de beyaz dişler istiyorsanız aşındırıcı macunlardan, strip zımparalara kadar pek çok şey marketlerde satılıyor. Bunların birçoğu dişte aşındırma yaptığı icin kalıcı hasara sebep oluyor. Bir kısmı da ağartıcı ajanla üstüne beyazlatiyor. Hatta kimisi mavimsi bir katman oluşturup adeta dişe makyaj yapıyor. Bunların hepsi zararlıdır. Kimi insanda geçici bir hassasiyete sebep olabilir. Yeme-içme ve fırçalama alışkanlıklarına dikkat edilirse yılda 1 veya 2 yılda bir yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tansu Erakman Diş Hekimi, Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)