Dişlerin Oluşum Ve Gelişim Aşamaları
Yazar Baran Bardakcı • 15 Şubat 2024 • Yorumlar:
Dişlerin Oluşum Ve Gelişim Aşamaları Nelerdir?
Dişler, rahim içinde başlayarak doğumdan sonra da gelişmeye devam eder. Dişin asıl temelini dentin oluşturur. Dentin, taç kısmında mine; kök kısmında da sement ile örtülüdür.
Dentin canlı bir yapıdır ve %70 mineral tuzları; %20 organik madde ve %10 da sudan oluşur.
Diş Kaç Bölümden Oluşur?
Öncelikle dişin bölümleri ikiye ayrılır kron ve kök şeklindedir. Bu bölümlerden kron içerisinde mine, dentin ve sement sınırı yer alırken kökte ise dentin ve sement katmanlardan oluşur. Kuron, ağız içerisinde gözle görülebilen tek bölümdür ve dişin üst bölümünü oluşturur.
Dişlerin Embriyolojik Ve Doğum Sonrasındaki Gelişimi
Dişlerin oluşumunu ilk paragrafta görmüştük. Yaşamın yaklaşık olarak 6. haftasında, fetusun oral epitelinin bazal tabakasında hareketliliğin arttığı alanlar ortaya çıkar ve ileride dental arkların geliştiği bölgelerde büyüme meydana gelir. Bu artış ve genişleme, ileride diş germinin oluşacağı dental laminanın oluşumunu sağlar.
İntrauterin hayatın 3. haftasında stomodeum (ilkel ağız) meydana gelir. Dişlerin oluşumunun başlangıcı ise embriyonel hayatın 6. haftasına rastlar.
Doğumla birlikte, tüm vücutta olduğu gibi ağız içindeki dokularda da büyüme ve gelişme süreci devam eder. Diş eti içinde gelişim sürecini tamamlayan dişler, 4. ve 7. aylar arasında diş eti yüzeyine doğru hareket etmeye başlar. İlk olarak, alt çenede ön kesici dişler çıkmaya başlar.
Dişin Gelişim Aşamaları
-
Başlangıç evresi (6.-7. haftalar)
-
Tomurcuk evresi (8. hafta)
-
Şapka evresi (9.-10. haftalar)
-
Çan evresi (11.-12. haftalar)
-
Apozisyon evresi (her dişte değişir)
-
Olgunlaşma evresi (her dişte değişir)
Unutulmamalıdır ki diş gelişim sürekliliği olan karmaşık ve biyolojik bir süreçtir. Gelişim aşamalarında kesin bir ayrım yapmak mümkün değildir.