Diyabeti Anlamak

Diyabet karbonhidratın (şekerin) olduğu kadar proteinin ve yağın (kolesterolün) metabolizmasının da bozulduğu kronik (müzmin) bir hastalıktır. Çoğu kez tansiyon (hipertansiyon yani kan basıncı yüksekliği) ve kolesterol yükselmesi de eşlik eder. Böyle olunca damar sertliğinin en önemli nedenlerindendir. Öyle ki yine damar sertliğinin nedenleri arasında yer alan sigara içimi diyabette 2 kat tesir yaparak damarların soba borusu gibi tıkanmasına yol açar. Bu damarlar; kalpte koroner ve ana damar olan aorta, boyunda şah damarları (karotis), gözde içerde yer alan ağ tabakada bulunan retina damarları, bu arada beyin ve bacak  damarlarıdır.

Koroner problemler kimi kez GÖĞÜS AĞRISININ EŞLİK ETMEDİĞİ kalp krizine (enfarktüse) yol açabilmektedir. Koroner yoğun bakım ünitesine yatanların 1/3'ü diyabetlidir. En az 1/3'ü diyabetli olduğunu yoğun bakıma yatttıktan sonra öğrenmektedir. KALP (KORONER) BELİRTİLERİ SİLİK OLABİLMEKTEDİR. 

Enfarktüs göz, beyin, böbrekte de gelişebilmektedir. Gözle ilgili olarak diyabetlinin yakınması olmadan 6 ayda 1 göz hekimine müracaat edip retina muayenesi için damlalı göz muayenesi yaptırmalıdır.

    Beyindeki enfarktüsler çok küçük damarların tutulması ile de gerçekleşebiliyor. Kısmı felçler dışında unutkanlıklar diyabetin önemli beyin etkilenmeleri arasındadır.

 

    Bacaklardaki belirtiler bazen üşüme, bazen yanma, keçeleşme, uyuşma, ağrı ve iğnelenme şeklinde olabiliyor. Burada diyabetin ayak sinirlerini tutmasından söz ediyoruz (Nöropati). Bacak damarlarının tıkanması yürümeyle gelen topallamalara yol açabilmektedir. Kimi vakalarda ayak parmaklarında renk değişikliği morarmalara kadar ilerlemekte; ileri vakalarda ise amputasyona (bacak kesilmelerine) yol açabilen gangren oluşumlarına rastlanmaktadır.

 

    Diyabet tadavisinde yukarıda anlatılan nedenlerden ötürü birkaç hekimin çalışması diyabetli kişi ile işbirliğinde hareket edilmesi önem arz ediyor.

 

    Diyabetin başarılı tedavi yönetimi, diyabetlinin diyabetini kabul etmesi ile başlıyor. Burada yine moral değerlerinin yüksek tutulması çok değerli; aksi takdirde aşırı stres yükü ve adrenalin glikoz (şeker) oynamalarına yol açabilmekte. Sonrası doğru ve sürekli egzersiz olacaktır (yürümek, dans etmek, yüzmek gibi ama ağırlık kaldırmak değil). En son ilaç tedavisi geliyor. Özetleyecek olursak:

  1. Diyabeti kabullenmek

  2. Moral motivasyon

  3. Doğru egzersiz

  4. İlaç tedavisi

 

    İlaç tedavisi; sadece haplar, sadece insülin ve diğer enjeksiyonlar, hap ve insülin tedavisi beraber şeklinde diyabetlinin tipine ve diyabetinin seyrine göre değişiklik gösterebiliyor...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)