Diyabetik veya Light Ürünler Sağlıklı Mı?
Yazar Büşra Söylemez Ay • Diyetisyen • 20 Eylül 2022 • Yorumlar:
Diyabetik veya light ürünler konusunda dikkatli olunmalıdır. Bazı besinlerin ambalajı üzerinde ‘şekersiz’, ‘şekeri azaltılmış’, ‘şeker katkısız’ veya ‘şeker ilave edilmemiştir’ ibareleri bulunmaktadır. Bu ibarelerin bulunması, o besinin sağlıklı besin olduğu veya serbestçe tüketilebilir olduğu anlamına gelmez. Besin etiketinde yer alan ‘İçindekiler’ kısmı mutlaka okunmalıdır. Besinin içindeki yağ miktarı, yağın türü ve tuz miktarı gibi bilgiler de önemlidir. Bazı ‘şeker katkısız’ veya ‘şekeri azaltılmış’ besinler, kalp sağlığının bozulmasına neden olabilen doymuş yağı fazla miktarda içerebilmektedir.
Diyet ürünleri, yeterli ve dengeli beslenmeye katkıda bulunabilecek ürünler değildir; bu ürünler ayrıca diyet olmayan benzerlerine kıyasla, daha fazla yağ ve enerji içerebilmektedir. Bu nedenle ‘diyabetik/light ürünlerin besin etiket bilgileri okunmalı ve ‘diyabetik/light olmayan’ benzer ürünlerle etiket bilgileri karşılaştırılmalıdır. Tüketimi gerekli olmamakla birlikte, ne kadar tüketileceği konusu, bireysel farklılıklara göre değişeceği için diyetisyene danışılmadan tüketilmemelidir.
Diyabetik ve Light ürünlerin farkı nedir?
Genel olarak toplumda light ve diyabetik ürünler karıştırılmakta, diyabetik ürünler şekersiz olduğu için daha az kaloriye sahip olduğu düşünülmektedir.
Bazı besinlerin ambalajı üzerinde “şekersiz”, “şekeri azaltılmış”, “şeker katkısız” veya “şeker ilave edilmemiştir” ibareleri bulunmaktadır.Bu ibarelerin bulunması o besinin sağlıklı besin olduğu veya serbestçe tüketilebilir olduğu anlamına gelmez. Besin etiketinde yer alan içindekiler kısmı mutlaka okunmalıdır. Diyabetik ürünlerde şeker ve şeker grubundan katkıların olup olmadığına bakılmalıdır. Besinin içindeki yağ miktarı, yağın türü, tuz miktarı gibi bilgilerde önemlidir.
Diyabetik Ürünlerin Normal Şekerli Ürünlerle Karşılaştırılması
Diyabetik Ürünler
Diyabetik/diyetetik ürün adı altında piyasada satılan ürünlerle, normal şekerli besinler kıyaslandığında enerji açısından çok büyük farkları olmadığı, bazı ürünlerde yağ içeriklerinin göz ardı edildiği, açık olarak görülmektedir.
Ayrıca diyabetik ürün diye aşırıya kaçılması kişide kan şekerini doğrudan yükseltmese bile dolaylı olarak kişiyi olumsuz etkileyecektir.
Buradan hareketle, kullanılmak istenilen diyabetik/diyetetik ürünlerin etiket bilgilerinin tüketicilere aktarılması önemlidir ve bu konuda diyetisyenlerden yardım alınması gereklidir.
Light Ürünler
Türk gıda kodeksine göre enerji-besin öğesi miktarında, benzer bir ürüne göre en az %30’luk bir azalma sağlanması gerekir. Dikkat edilmesi gereken tek önemli konu light diye kalorisiz olduğu düşünülüp fazla tüketilmesidir ki bunun sonucunda alınan toplam kalori artacağı için kişinin kilo alması söz konusu olabilir.
Light ürünler toplam alınan kalori oranı azaltılmış ve içeriğindeki posa sayesinde tokluk hissi vererek kişide daha az yemeye teşvik etmektedir.
Kepek ekmek ile normal ekmeğin kalori miktarının hemen hemen aynıdır. Sadece kepekli ekmek daha doyurucudur.
Kalorisiz: 1 porsiyondaki enerji değerinin 4 kcal den fazla olmaması gerekir.
Düşük kalorili: 100 g katı gıdadaki enerji değerinin 40 kcal den fazla olmaması gerekir.
Şekersiz: içerisinde sofra şekeri içermeyen ürünlerdir.
Düşük yağlı: 100 g gıdadaki yağ miktarının 3 g’dan fazla olmaması gerekir.
Ekstra yağsız: 100 g/ml gıdadaki yağ miktarının 0,5 g’dan fazla olmaması gerekir.
Bu yüzden diyet ürünlerinin miktarı ve sıklığı kişinin beslenmesine uygun şekilde diyetisyen tarafından ayarlanarak yapılmalıdır.