Diyet Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Yazar Ayşegül Yılmaz • Diyetisyen • 14 Aralık 2018 • Yorumlar:
Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri tamamen kesen kişilerin metabolizma ihtiyacı, kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar, bu da kas kaybı anlamına gelir. Esas olan beslenmenizden yağı kısıtlamak olmalıdır. Diyette tek yönlü olarak karbonhidratı kesen kimse kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur. Tartıda görülen kilo kaybının gerçek bir kilo kaybı olmasını istiyorsanız aşağıda sıraladığımız yanılgılara düşmeyin.
Az su iç, ödem tutma; Ödem yapacağı düşüncesiyle az su tüketmekte yanlış bir davranıştır. Suyun yeteri kadar tüketilmemesi hem metabolizmayı hem de sindirim sisteminin yavaşlamasına neden olacaktır. Bol su tüketin. Yemek öncesi, sonrası veya sırasında fark etmez. İçilen çay ve kahvenin su olmadığını, içeresindeki suyun alınan kafeinin vücuttan uzaklaştırılması için kullanıldığını unutmayın.
Aç kal hemen zayıfla; Gün içerisinde ana öğünlerinizi mutlaka yapmalıyız. Ara öğün yapmak ana öğünlerde aşırı yemek yeme isteğinizi baskılayacaktır.
Bunun için tavsiyem yoğurt, süt, peynir gibi protein içeren besinler, meyve ve kuru yemişleri tüketmeniz yönünde olacaktır. Proteinler metabolizmanızın yavaşlamasına engel olur.
Her gün tartıl takipte kal; Kilo takibinde tartılmak önemli bir durumdur. Fakat bu her gün tartılmak motivasyonunuzu kırabilir. Mümkün mertebe sabah aç karınla hafif kıyafetle tartılın ve bunu haftada 1 defadan daha sık yapmamaya özen gösterin. Aç karnına yaptığınız tartım ile tok karnına yaptığınız tartım arasında yaklaşık 1 kg kadar fark çıkabilir, bu da kilo aldım endişesi yaşamanıza ve motivasyonunuzun düşmesine neden olur.
Aşırı spor yap, yağlar yansın; Sağlıklı beslenmeyle birlikte kişilerin spor yapması metabolizma hızını artırarak kişilerin ideal kiloya ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Fakat aşırı spor yapmak ve yetersiz enerji alımı metabolizma hızını düşürerek kas kaybına neden olabilir. Yüksek kiloya sahip kişilerde bir anda yoğun tempolu spora başlamak eklem problemlerine sebep olabilir. Sporu sadece diyet yaparken yapıp istenilen kiloya gelindiğinde birden kesmek de biyolojik dengeyi olumsuz etkileyebilir.