Diyet Yapıyorum Ama Neden Kilo Veremiyorum?
Yazar Zülal Yalçın • Diyetisyen • 8 Temmuz 2021 • Yorumlar:
Bazı zamanlarda diyet yaparsınız, aldığınız kalorileri hesaplarsınız, her yediğinizi özenle kontrol edersiniz ve egzersizi hiç ihmal etmezsiniz, ama yine de tartıya çıktığınızda, aldığınız sonuç sizi mutlu etmez. Bu mutsuzluk aklınıza diyet yapıyorum neden kilo veremiyorum sorusunu getirebilir.
Öncelikle tavsiyem tartıya odaklanmak yerine kendinizi iyi hissettiğiniz, sağlıklı vücut değer aralıklarında kalmaya çalışın. Eğer beden kitle indeksiniz normal değerlerin üstünde ve diyet ile birlikte her şeyi kusursuz ilerletip yine de kilonuzda bir düşüş gözlemlenmiyor ise belki de yanlış bilinen doğrular olabilir gelin birlikte bakalım:
Aslında çok çeşitli nedenlerle kilo veremiyor olabilirsiniz. Hemen ümitsizliğe kapılmayıp bu sorunu çözmek için büyük bir motivasyonla sorunun altında yatan sebebi bulmaya odaklanmalısınız.
Tartıda kilo düşüşü olmama sebebi neler olabilir?
1.Besinlerin sadece kalorisine odaklanmak:
Eğer yediğiniz besinlerin sağlıklı olup olmadığına değil sadece kalorisine odaklanıyorsanız bu kilo vermenize bir engel olabilir. Ayrıca her zaman düşük kalorili beslenmek sağlıklı beslenmek anlamına gelmez! Çözüm olarak gün içinde neler yediğinizi bir deftere yazmak ve diyet günlüğü tutmak, bu konuda size yardımcı olur ve yaptığınız küçük hataların farkına varmanızı sağlar.
2.Egzersize güvenmek:
Bugün egzersiz yaptım bahanesiyle gereğinden fazla yeme ya da içme durumuna giriyorsanız, hata yapıyorsunuz demektir. Kilo vermek istiyorsanız, basit bir matematikle, yaktığınızdan daha az kalori almanız gerekiyor. Spordan sonra ben bu yemeği hak ettim ya da yarın bu yediklerimi yakarım düşüncesi ile gidiyorsanız tartıda kilo düşüşünüzü görmek oldukça zor olacaktır.
3.Öğün atlamak
Yoğunluktan dolayı, o gün tüketmeniz gereken ana veya ara öğünlerden birisini veya birkaçını atlarsanız. Belki o öğünü/öğünleri yememiş olmanın, kilo verme çabalarınıza katkıda bulunacağını düşünebilirsiniz. Bu durumda sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyeniz düşecek ve bu da, tatlı besinlere olan ihtiyacı arttıracaktır.
4.Yapılan kaçamakların farkında olunmaması
Diyetinizi kusursuz bir şekilde uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Eğer buna rağmen hala kilo vermiyorsanız, belki de yediklerinizin miktarını kaçırıyor olabilirsiniz. Örnneğin, çayın yanında yediğiniz 2 tane bisküviyi, ağzınıza attığınız bir avuç fıstığı, ya da özel günlerde yediğiniz bir dilim pastayı saymayı unutuyorsunuzdur belki.
5.Porsiyon miktarı
Uzun süredir diyet yapıyorsanız porsiyonların miktarını artık bildiğinizden emin olarak, buna eskisi kadar özen göstermemeye başlıyor olabilirsiniz. Tabii bu arada, porsiyon miktarınız farkına varmadan giderek artıyor olabilir! Bunun önüne geçmek için, markette alışverişinizi yaparken, ihtiyaç duyduğunuzdan fazlasını satın almayın. Eğer ekmeği kalın dilimlemek gibi bir eğiliminiz varsa, o zaman da dilimlenmiş ekmeği alın.
6.Her gün tartılmak
Sağlıklı bir tartım; haftada 1 kez, aynı tartıda, sabah kalkınca aç karnına ve tuvalete çıktıktan sonra (dışkılama sonrası), giysisiz yapılır. Kabızlık durumunuz, kullandığınız bir ilacın vücudunuzda su tutmaya yol açması, tuzlu besinleri fazla tüketmeniz yüzünden veya bol su içmediğiniz için vücudunuz su tutabilir. Bu sebeple, zaman zaman aslında kilo almadığınız halde, almış gibi hissederek endişelenebilirsiniz. Bu da diyet sürecinizi oldukça zorlaştırır. Çünkü tartı sonucu sizi demoralize eder ve kilo veremediğinizi düşünerek diyeti bırakabilirsiniz.
Bu maddeleri okuduktan sonra eğer diyet süreciniz boyunca yaptığınız hatalar var ise bu hataları düzenledikten sonra mutlaka tartıda ve vücut yağ oranınızda sağlıklı düşüşü gözlemleyeceksiniz. Siz yeter ki diyete olan motivasyonunuzu kaybetmeden yolunuza doğru adımlar devam edin.
Hepinize sağlıklı günler dilerim..