Diyetisyen

Yazar Beyza BaharGenel Cerrah • 30 Nisan 2018 • Yorumlar:

“Diyetisyen” Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin açıklamasına göre, sağlıkla ilgili herhangi bir yükseköğretim kurumunun en az 4 yıllık (1 yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyatetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.

Diyetisyen ve Diyetisyenin Görevleri

“Diyetisyen”, bireysel veya daha geniş bir halk sağlığı düzeyinde diyet ve beslenme sorunlarını değerlendiren, teşhis ve tedavi eden nitelikli sağlık uzmanıdır. Hem sağlıklı hem de hasta insanlarla çalışırlar. Diyetisyen, insanların uygun yaşam tarzı ve besin seçimleri yapabilmelerini sağlamak için pratik rehberliğe dönüştürdükleri gıda, sağlık ve hastalık hakkındaki en güncel halk sağlığı ve bilimsel araştırmalarını kullanan kişidir.

Diyetisyen, her yaştaki hastalarla birlikte bir grupta veya bireysel çalışır. Diyetisyenin bazı görevleri şunlardır:

Sağlık önerileri sağlamak ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmek

İnsanlara hastalıkları ile baş etmelerine yardımcı olmak

Klinik ortamlarda beslenme sorunlarının belirlenmesi ve hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi

Kişiye özel diyet planlarının geliştirilmesi ve hastalara danışmanlık yapılması

Diyet değişikliklerini kolaylaştırmaya yardımcı olmak

Beslenme konusunda uzmanlık sağlamak, ayrıca sağlığı geliştirmek ve hastalığı önlemek için özel danışmanlık uygulamaları yapmak

Maliyetli bir gıda üretim operasyonunu yönetmek, yüksek kaliteli yemekleri, atıştırmalıkları dağıtmak ve bir gıda servisi ortamında sanitasyon ve güvenlik standartlarını izlemek

Sağlıklı yaşam için diyet önerileri sağlamak için bireyler, gruplar, iş yerleri ve medyayla çalışmak

Bir iş ortamında araştırmalar yapmak, ürünler geliştirmek, tüketicileri eğitmek ve daha iyi yiyecek ve beslenme ürünlerini tanıtmak ve pazarlamak için gıda ve ilaç firmaları ile çalışmak

Toplum ortamında halk sağlığının değerlendirilmesi, teşvik edilmesi, korunması ve geliştirilmesi ve beslenme ile ilgili hastalıkların önlenmesi için stratejiler sağlanması

Diyetisyen, kamu ya da özel hastaneler, toplum sağlığı merkezleri, birincil bakım ve özel muayenehaneler de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede sağlıklı ve hasta insanlarla çalışır.

Diyetisyen sağlıklı insanlarla çalışabileceği gibi sindirim problemleri ve yeme bozukluğu yaşayan, kilo vermek isteyen, spor performansını artırmak isteyen kişilerle de çalışır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)