Diyette Motivasyon
Yazar Özge Şahna • Psikolog • 28 Haziran 2021 • Yorumlar:
Daha önce defalarca diyet girişiminiz olduğu halde sonuca ulaşamadınız mı?
Diyetime uyuyorum ama kısa süre içerisinde her şeyi bırakıyorum diyor musunuz?
Peki buna neden olan şey tam olarak ne? Aslında cevap oldukça basit: MOTİVASYON
Diyette motivasyon diyetin sürdürülebilirliği ve hedeflere ulaşılabilirlik açısından oldukça önemli. Bizde sizler için diyette motivasyon sağlayacak 9 öneri hazırladık.
1.Neden kilo vermek istediğinize karar verin.
Evet, en önemlisi bu! Neden kilo vermek istiyorsunuz? Bir işe başlamadan önce her zaman kendimize dönüp neden bu işi yapmak istiyorum diye sormamız gerekir. Bir neden bulmak ve bunun üzerinden ilerlemek, bırakmaya yaklaştığımız anlarda ise dönüp bu işe neden başladığımızı kendimize hatırlatmak motivasyonumuzu korumamıza ve diyetin sürdürülebilirliğine yardımcı olacaktır.
2.Kendinize dilekler değil gerçekçi istekler koyun.
Bu noktayı kısaca açmak istiyorum. Dilekler ve istekler arasında fark vardır. Mesela zayıf olmak istiyorum çok da gerçekçi bir düşünce tarzı olmamakla birlikte dilek olarak görülmektedir. Dilekler ise ulaşılması daha zor isteklerdir. Kilo vermeye başladığınız halde ‘‘Ne zaman zayıf olacağım? Diyet yapıyorum, kilo veriyorum ama hala istediğim görünüşe sahip değilim’’ diye hayıflanarak diyeti bırakabilirsiniz. Bu noktada yapmamız gereken kendimize ‘‘Kırmızı pantolonumun içine girebilmek istiyorum’’ gibi daha gerçekçi bir istek bulmaktır. İnanın o kırmızı pantolonun içine girdiğiniz taktirde motivasyonunuz çok daha fazla artacak.
3.Yasaklarla beslenmeye değil sağlıklı beslenmeye başladığınızı fark edin.
Yasaklar her zaman daha çekicidir. Bize bir şey yasak dendiğinde en çok onu merak eder ve en çok yasak olan şeyi yapmak isteriz. Bu yüzden yasaklarla besleniyorum demek yerine kendinize sıklıkla sağlıklı besleniyorum demeniz önemlidir. Sağlıklı besleniyorum ve bundan sonra daha sağlıklı bir insan olacağım, sağlıklı beslenerek bir yandan da geleceğime yatırım yapıyorum gibi düşünceler süreç içinde motivasyonumuzu korumak açısından çok daha faydalıdır.
4.Olumsuz düşünceleri zihninizden uzak tutun ve başarılı olacağınızı kendinize hatırlatın.
İnanmak başarmanın yarısıdır cümlesini tam olarak bu noktada kullanabiliriz. Diyet yaparken sık sık başarılı olacağınızı kendinize hatırlatın. Olumsuz düşünceler zihninizde uçuşmaya başladığı anda kendinizi olumlu tarafa çekin. Olumsuz cümlelerinizin karşısına alternatif olumlu düşünceler oluşturun. Örneğin: Kilo vermem yavaşladı artık bir işe yaramıyor cümlesi olumsuz bir cümleyi temsil etmektedir. Bu cümle yerine ‘‘ Şimdiye kadar belirli bir kiloyu verdim ve yavaş olsa bile hala kilo kaybediyorum, isteklerime ulaşacağım’’ cümlesini koyabiliriz. Düşünce yapınızı değiştirdiğinizde ve kendinizi olumlu tarafta tuttuğunuzda diyetinizin çok daha iyi gittiğini göreceksiniz.
5.Yemek yerken başka şeylerle uğraşarak dikkatinizi dağıtmayın.
Yemek yerken başka şeylerle uğraşmak dikkatimizi dağıtmakta ve yediğimizin şeyin farkındalığını kaybetmemize neden olmakta. Farkındalığımızı kaybettiğimizde ise çok daha fazla yemek yemekteyiz. Bu noktada yapmamız gereken yemek yerken sadece yemeğe odaklanmak. Böylece hem porsiyonlarımızı kontrol etmiş hem yediğimiz şeyin farkında olup karnımızı doyurmuş hem de önümüzdeki yemeğin lezzetine varmış olacağız.
6.İnsanlarla iletişim halinde olun, sosyal destek alın.
İnsanlarla iletişim halinde olmak, destek almak ve paylaşmak hayatın her alanında önemli. Diyet yaparken de bu davranışları sürdürmek motivasyon açısından önemlidir. Çevrenizdeki insanlara sağlıklı bir beslenme düzenine geçtiğinizi anlatabilir, yeni alışkanlıklarınızı paylaşabilir ve hatta onları da bu alışkanlıklara teşvik edebilirsiniz.
7.Sizi mutlu eden şeylere odaklanın, farkındalığınızı artırın ve mutlu olacağınız şeyleri daha sık yapmaya özen gösterin.
Ne yapmayı seviyorsunuz? Sizi mutlu eden neler var? Kendinize sizi neyin mutlu edeceğini sorun. Sizi mutlu eden şeyi bulduğunuzda ise onu daha sık yapmaya özen gösterin. Sizi mutlu eden şeyler motivasyonunuzu da her daim korumanıza yardımcı olacaktır.
8.Sık sık kilo kontrolü yapmayın. Haftada bir kez kilonuza bakmak ve değişimi fark etmek motivasyonunuzu artıracaktır.
Sık sık kilo kontrolü yapmak (her gün kilomuza bakmak, tuvalete girip çıktıktan sonra kilomuza bakmak, bir şey yedikten hemen sonra kilomuza bakmak…vb.) zamanla kilo ile ilgili bir takıntı geliştirmemize ve beslenme alışkanlıklarımızın bozulmasına neden olabilir. Unutmayın ki kilo alıp vermek doğaldır. Sabah tartıldığınızda tartıda göreceğiniz kilo ile akşam tartıldığınızda tartıda göreceğiniz kilonun farklı olması da doğaldır. Öncelikle tüm bunların farkında olmalı ve gün içindeki kilo değişimlerini kabul etmeliyiz. Daha sonra yapacağımız şey ise kendimize bir gün belirleyerek haftalık kilo kontrolü. Haftalık değişimimizi görmek hem çok daha doğru bir sonuç hem de motivasyon verecektir.
9.Başarınız karşısında kendinizi ödüllendirin.
Tüm bu diyet serüvenini ödülsüz geçiremeyiz tabi ki! Değişiminiz ve sağlıklı alışkanlıklarınız karşısında kendinizi ödüllendirin.