Diz Ağrıları Nedenleri ve Tedavisi
Yazar Onur Yılmaz • 6 Ocak 2025 • Yorumlar:
Basitçe anlatmak gerekirse diz eklemi ve bağlarından kaynaklanan ağrılar ile diz çevresinden kaynaklanan ağrılar olmak üzere ikiye ayrılabilir; kişinin ağrısını muayene sırasında tespit etmek değerli aksi halde dizden uzak bölgelere de bakmak gerekebilir.
Diz kaynaklı ağrılar neler olabilir?
Diz kapağı ve hemen altındaki ağrılar kıkırdak patolojilerini, genç hasta grubunda dizin hemen iç tarafı ve arkasına yayılan ağrılar menisküs problemlerini, travmatik olay sonrasında dizde kilitlenme ve boşa basma problemleri varsa yine menisküs ve ön çapraz bağ problemlerini, diz arkasında ağrı ve şişlik durumlarında baker kistini, yaşlı hasta grubunda yük verememe ve kısıtlılık durumlarında da osteoartrit yani dizde kireçlenmeyi düşünüyoruz.
Diz tedavileri nelerdir?
Patolojiye bağlı olarak etkilenen kas grubunu güçlendirmeye yönelik egzersiz reçetesi, kilo kontrolü ve fizik tedavinin yanı sıra hekim tarafından uygulanabilecek rejeneratif tedaviler mevcuttur. Rejeneratif tedavilerden bahsedecek olursak;
PRP: Hastadan kan alınır, yaklaşık 10-15 dk boyunca santrifüj edilir, trombositten zengin kısım ayrıştırılarak hastaya enjekte edilir. Genellikle 2 hafta ara ile toplamda 3 kez uygulanır.
Akıllı plazma: Hastadan kan alınır, vücudun kendi ürettiği sitokin ve anti-sitokin faktörler özel bir cihazda yaklaşık 3 saatte elde edilir, vücut ısısı ile benzer bir ortam elde edildiği için yan etki insidansı oldukça düşüktür. PRP gibi tekrarlanan seanslara genellikle ihtiyaç duyulmaz.
Eksozom: Yenidoğan göbek kordonuna ait bir yapı olan wharton jelinden elde edilen kök hücrelerdir, soğuk zincirle transportu sağlanarak eklem içi uygulama yapılır.
Hyaluronik asit: Normalde eklem içi sıvısında var olan hyaluronik asitin, osteoartrit (diz kireçlenmesi) hastalarında miktarı azalır, laboratuvar ortamında elde edilen bu hazır sıvılar dize enjekte edilir.
Kök hücre: Karın yağı, kan ve kemik iliği gibi çeşitli yollardan elde edilen kök hücreler yine farklı metodlar kullanılarak elde edilir ve dize enjekte edilir.
Biyolojik hidrojel: Hyaluronik asidin farklı farmakolojik özellikler eklenerek elde edilen formudur, diz eklemi içerisinde daha uzun süre kalmasını sağlar, son evre diz eklemi kireçlenmelerinde tercih edilebilir.