Diz Artroskopisi
Yazar M.Uğur Mermerkaya • 8 Ağustos 2023 • Yorumlar:
Birçok ameliyatta olduğu gibi diz ameliyatları da açık ve kapalı yöntemlerle gerçekleşebilmektedir. Artroskop olarak bilinen görüntüleme cihazı sayesinde diz ameliyatları kapalı teknikle yapılabilir.
Diz Artroskopisi Nedir?
Diz artroskopisi, özellikle kıkırdak ve menisküs tamiri gibi operasyonlar sırasında kullanılan bir kapalı ameliyat tekniğidir. İyileşme sürecinde oluşabilecek enfeksiyon gibi ikincil hastalıkların riski de azalmaktadır.
Artroskopi Ne Demek?
Artroskopi, artroskop isimli modern bir cihaz sayesinde gerçekleşen kapalı diz ameliyatlarına verilen isimdir. Hedef dokuya yakın bir yerden açılan küçük bir kesi sayesinde bölgeye özel bir kamera ulaştırılır. Bu kamera yardımıyla da planlanan işlemler kapalı bir şekilde yapılmış olurlar. Genellikle hasta lokal anestezi altındayken yapılan artroskopi işlemi sayesinde birçok hastalığın teşhisi de yapılabilmektedir. Artroskopi operasyonu genellikle diz ameliyatlarında kullanılsa da vücudun birçok yerinde bulunan sorunların tedavisi için kullanılabilmektedir.
Artroskop cihazında bulunan mikro-kamera, sorunların tespiti sırasında veya tedavi sırasında anlık görüntüleme sağlayabilmek için kullanılır. Bu kamera, vücut içine çok küçük bir cerrahi kesik yoluyla sokulur.
Diz Artroskopisi Neden Yapılır?
Eklem, kıkırdak ve bağ dokularının tedavisinde kullanılan bu yöntem sayesinde birçok hastalık iyileştirilebilmektedir. Bu hastalıklar arasında şunlar vardır:
Ön çapraz bağ veya arka çapraz bağ yırtıkları gibi bağ dokularda meydana gelen yırtıkların tedavisinde kullanılabilir.
Kıkırdak tamiri tedavisi için kullanılabilir.
Kıkırdak nakli işlemi için kullanılabilir.
Eklem iltihabı gibi durumlarda kullanılabilir
Menisküs yırtıklarının onarılmasında kullanılabilir.
Menisküs nakli sırasında kullanılabilir.
‘’Eklem faresi’’ olarak bilinen eklem parçalarının çıkarılmasında kullanılabilir.
Bu gibi hastalıkların tedavisinde diz artroskopisi kullanılabilmektedir. Artroskopi yönteminin tam olarak hangi rahatsızlıkların tedavisinde uygulanabileceğine doktorlar karar vermektedir. Unutulmamalıdır ki bahsettiğimiz hastalıkların teşhisi ve tedavisi ancak alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilebilir.
Diz Artroskopisi Nasıl Yapılır?
Diz artroskopisi kapalı diz ameliyatı olarak da bilinen bir operasyondur. Diz artroskopisi genelde lokal anestezi ile yapılan bir operasyondur. Hastanın belden aşağısı uyuştuğu için işlem sırasında hiçbir ağrı hissetmez. İşlem yapılacak bölge özel sıvılarla dikkatlice temizlenir. Bölgeye minimal bir cerrahi kesi yapılır ve bu kesi yoluyla artroskop cihazının kamerası vücuda sokulur. Anlık olarak görüntülenmesi sağlanan bölgeye başka küçük bir kesikten özel cerrahi aletler sokulur. Bu aletler de kamera ve kesiler gibi oldukça küçüktür. Daha sonra ise planlanan işlemler büyük bir dikkat ve özenle gerçekleştirilir.
Diz Artroskopisi Sonrası İyileşme Süreci
Diz artroskopisi genellikle yarım saat ila bir saat arasında sürmektedir. Bu işlem lokal anestezi altında yapıldığı için hastalar kendilerine daha çabuk gelirler. Hastalar diz artroskopisi sonrasında genelde bir gün boyunca hastanede kontrol altında tutulurlar. Bu sürede hastaların tansiyonları gibi vital bulgularının rutin takibi yapılır. Hastanın, iyileşme sürecine en uygun ve sağlıklı bir şekilde başlayabilmesi için tüm imkanlar sevk edilir.
Diz artroskopisi veya kapalı diz ameliyatı, diğer açık ameliyat tekniklerine kıyasla daha hedef odaklıdır. Bu yüzden hastalar daha hızlı iyileşirler. İyileşme süreci için doktor tarafından reçete edilen antibiyotikler ve ağrı kesiciler; yaranın enfeksiyon kapmasını ve olası ağrıların hastayı rahatsız etmesini önleyeceklerdir. Operasyondan sonra yaklaşık iki hafta sonra dikişler alınır. Hastalar hemen hemen bir ay içerisinde günlük yaşantılarına dönebilmektedirler.
Artroskopi Sonrası Yürüme ve Egzersiz
Diz artroskopisi gerçekleştikten hemen sonra bile, koltuk değneği gibi destek alabileceğiniz aparatlarla ayağa kalkabilirsiniz. Yine de doktorunuz tarafından tavsiye edilen süre boyunca dizinizi zorlamamak, ağır fiziksel aktivitelerden uzak durmak ve kişisel hijyene dikkat etmek önemlidir. Diz artroskopisi sonrası egzersiz, doktorunuzun önerdiği şekillerde yapıldığında iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi, doktorunuz tarafından tavsiye edilmeyen aktivitelerden uzak durmanız çok önemlidir.